Először ítélhetnek halálra pedofilt Amerikában

Először ítélhetnek halálra pedofilt Amerikában

Gyomorforgató videó került a Lake County sheriff hivatal birtokába novemberben, amin egy férfi videóra veszi, ahogy megerőszakol egy tizenkét évnél is fiatalabb fiút. A hatóságoknak hamar sikerült azonosítaniuk a férfit a 36 éves Joseph Andrew Giampa személyében. A floridai férfi ugyanis már került letartóztatásba testi sértés és garázdaság miatt is az elmúlt években.

A felvételen a pedofil elmondta: tudja, hogy áldozata szenved a történtektől, de neki csak jobban tetszik, ha ellenkezik.

Az első meghallgatásán azonban tagadta az ellene felhozott vádakat, és ártatlannak vallotta magát.

Eközben az állami ügyész közleményben jelentette be, hogy halálbüntetést kíván kérni a vádlottra:

A legmagasabb büntetés kiszabására vonatkozó döntés a vádak súlyosságát és az államügyészi hivatal elkötelezettségét tükrözi, hogy a bűnözőket felelősségre vonja tetteikért. Az Államügyészi Hivatal elismeri az ügy érzékenységét és a közösségre gyakorolt hatását. Elkötelezettségünk az igazságszolgáltatás biztosítása és a kiszolgáltatottak védelme iránt továbbra is töretlen.

Hírdetés

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1977-ben úgy döntött, hogy a halálbüntetés nem alkalmazható nemi erőszak esetén, mivel az sérti a kegyetlen és szokatlan büntetésnek  a nyolcadik kiegészítésben foglalt tilalmát. 2008-ban a Legfelsőbb Bíróság a Kennedy kontra Louisiana ügyben úgy döntött, hogy a halálbüntetés tilos, ha a bűncselekmény nem vezetett az áldozat halálához.

Ron DeSantis, Florida állam kormányzója áprilisban aláírta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását, ha az esküdtszék nyolc-négy ellenében a halálbüntetés kiszabását javasolja. Florida és Alabama most már az utolsó két állam, amely lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását, ha az esküdtszék nem jut egyhangú ajánlásra.

Májusban a kormányzó aláírt egy másik törvényjavaslatot, amely kiterjeszti a halálbüntetést az államban, és lehetővé teszi a halálbüntetés kiszabását bizonyos gyermekek elleni szexuális bűncselekmények esetében.

Így az ügyészi kérést helybenhagyó ítélet esetén ez lesz az első olyan eset, amikor halálra ítélnek valakit pedofília vádja miatt. A híreket a férfi védője, Morris Dagoberto Carranza nem kommentálta.

(NY Times – Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »