Előre megmondta az ügyvédeknek, mi lesz az ítélet – nyomoznak a Debreceni Törvényszék volt bírója ellen

Előre megmondta az ügyvédeknek, mi lesz az ítélet – nyomoznak a Debreceni Törvényszék volt bírója ellen

Nyomozást indított a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség, miután a törvényszék egyik bírójáról olyan hangfelvételek kerültek elő, amiken előre megmondta, milyen ítéleteket fog kiszabni a vádlottakkal szemben. Dr. Kálmánczi Antal azóta – indoklás nélkül – lemondott a bírói tisztségéről.

Hírdetés

A dr. Kálmánczi által elnökölt háromtagú bírói tanács éppen egy olyan nagyszabású büntetőügyet tárgyalt, amiben bűnszervezetben elkövetett cselekményekkel vádolták meg több vagyonvédelmi cég tulajdonosát és vezetőjét. A bíró a tárgyalás előtt elmondta az ügyvédeknek, milyen mértékű büntetés kiszabását tervezi a vádlottra.

A 12 perces, titokban rögzített beszélgetés a bíró és a büntetőügy egyik szereplőjének ügyvédje között zajlott. Ebből olvasható alább egy rövid szövegrész.

„Én nektek 3 év 6 hónapnál nem akarok többet adni, 4 év volt a koncepció, de én ebben lejjebb tudok menni – mondom – egy fél évvel. Nem ígérem, hogy az ítélőtábla egy picit nem fog rajta súlyosítani. (…) Direkt nem akarom elkülöníteni a vádlottakra, hogy lehessen hivatkozni a belső arányosságra. Tehát próbálok huncutkodni. (…) Ne vegyétek tudomásul majd az ítéletet, mindenképp fellebbezzétek meg enyhítésre, hátha az ítélőtábla még lejjebb viszi a belső arányosság miatt, jó? Erre figyeljetek oda mindenképp! (…)”

A bírósági eljárás az október 11-i tárgyaláson, az ügy korai szakaszában félbeszakadt, mert a hangfelvétel lejátszása miatt kitört a botrány. Dr. Kálmánczi Antal előbb rövid szünetet rendelt el, majd közölte, hogy folytatják az ülést, ezután sürgős teendőire hivatkozva mégis megszakította azt, és új időpontot tűzött ki október végére.

Két nappal később benyújtotta a lemondását, nevét azóta eltávolították az Országos Bírósági Hivatal bírói nyilvántartásából. Az eltávolított adatlap szerint korábban ő vezette a törvényszék korrupcióellenes munkacsoportját.


Forrás:privatkopo.hu
Tovább a cikkre »