Előállították a rendőrök Robert Ficót

Előállították a rendőrök Robert Ficót

A Smer-SD által a Pozsony – Ligetfalu városrészben található Tyrš rakpartra bejelentett tüntetés kezdete előtt előállította a rendőrség Robert Ficót, a párt elnökét.

A TASR hírügynökséget Ján Mažgút, a Smer-SD szóvivője tájékoztatta csütörtökön. „Robert Fico pártelnököt éppen most vitték be a Lermontova utcai rendőrőrsre, hogy így akadályozzák meg a mai demokráciabúcsúztató akciót, melyen a kormány politikájával és a szóvivőjével, Čaputová elnök asszonnyal való egyet nem értésünket fejeztük volna ki”- olvasható a párt közösségi oldalán.

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke az esettel kapcsolatban azt mondta: a rendőri beavatkozás nem állítja meg a tüntetőket. Úgy véli, a rendőrök nem meggyőződésből cselekedtek, hanem kényszerítették őket. Leszögezte, hogy folytatni fogják a tiltakozást, és befejezik, amit előkészítettek, a szabályok megszegése nélkül. „Nem állítanak meg sem minket, sem az átlagembereket, akik nem értenek egyet azzal, ami Szlovákiában folyik” – nyilatkozta Blanár.

Hangsúlyozta, hogy a párt kiáll Fico mellett. Meggyőződése, hogy a pártelnök semmi rosszat vagy törvénytelent nem követett el. Megjegyezte, hogy a lehető legbiztonságosabban és a legbékésebb módon tiltakoznak.

Hírdetés

Robert Kaliňák (Smer-SD) volt belügyminiszter törvénytelennek tartja a beavatkozást. Rámutatott: ahhoz, hogy korlátozhassák egy parlamenti képviselő személyi szabadságát, az SZK Nemzeti Tanácsának beleegyezése szükséges, ami azonban ebben az esetben hiányzik. Feltételezi, hogy Ficót hamarosan elengedik.

Az ellenzéki párt csütörtök estére “gyászmenetet” jelentett be, amely a Tyrš rakpartról indult volna. A Smer-SD tagjai szerint a népszavazás és az előre hozott választások megakadályozásával a koalíció és az államfő eltemették a demokráciát. A tüntetők nem szándékoztak akadályozni a forgalmat, a párt abban bízott, hogy a rendőrség biztosítja majd a menetet.

Veszélyhelyzet idején tilos nyilvános gyűléseket tartani. A rendőrség a héten őrizetbe vette azokat a mentősöket is, akik a parlament előtt tüntettek.

(TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »