Elnöki találkozó Kassán: a szlovák és az észt államfő szerint Európa biztonsága… (FOTÓK)

Elnöki találkozó Kassán: a szlovák és az észt államfő szerint Európa biztonsága… (FOTÓK)

Elnöki találkozó Kassán: a szlovák és az észt államfő szerint Európa biztonsága… (FOTÓK) Kulcsár Péter2023. 03. 28., k – 15:47 Kassa |

Zuzana Čaputová köztársasági elnök meghívására Alar Karis észt elnök 2023. március 28-án, kedden kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Szlovákiába. Az elnökasszony Kassán fogadta őt, ahonnan e héten tesz eleget hivatali kötelességeinek. A kassai Történelmi Városházán folytatott közös megbeszélésük során az elnökök elsősorban az ukrajnai háborúval kapcsolatos aktuális biztonsági helyzetről, az energiaválságról, valamint a dezinformációról, a hibrid fenyegetésekről és a digitalizációról tárgyaltak. Egy közös sajtótájékoztató után az államfők a kassai Creative Industry-hez tartozó észt Civitta szervezetet is meglátogatják, majd Szerdán közösen mennek el a Szepesi várba.

A keddi elnöki találkozót megelőzően az elnökasszony Kassa főpolgármesterével és a környékbeli polgármesterekkel is találkozott. Kassa város tájékoztatása szerint a megbeszélés egyik fő pontja annak a projektnek a megvalósítása volt, mely a város geotermikus energiaforrásának a biztosítását foglalja magába. A környező falvak geotermikus energiforrásainak a kassai magisztrátus szerint a kassai háztartázok távfűtését biztosítani, mely 2026-ban válhat valóssá. „Az elnökasszony nagyon jól ismeri ezt a projektet, támogatja azt, és lobbizik azért, hogy európai pénzforrásokat kapjunk rá, beleértve a beruházási státuszt is. Biztosítottuk őt, hogy az általunk konstatált határidők továbbra is érvényesek” – tolmácsolta lapunknak Jaroslav Polaček kassai főpolgármester szavait Dušan Tokarčík, a magisztrátus szóvivője. A geotermikus energiaforrások mellett szó esett a keleti nagyváros közelében épülő Volvo autógyárról és az ahhoz tartozó földterület előkészítéséről is. „Az államfő kihangsúlyozta, hogy Kassa közelében csak elektromos autókat fognak gyártani, amit nagyon ígéretesnek és környezettudatosnak tart” – tudtuk meg a szóvivőtől. Elmondása szerint az államfőt különösen érdekelte a városháza épületére tervezett esőkert és zöldtető projektje is, amelyhez a kivitelezés során méhkaptárok megépítését is tervezik. A találkozó során megvitatták azokat a nehézségeket is, amelyeket az elmúlt hónapok különböző jogszabályi változásai okoztak az önkormányzatoknak. A város vezetése arról is tájékoztatta az elnököt, hogy ezek elfogadásával Kassa városa az elmúlt három évben közel 200 millió eurótól esett el. „Az elnökasszony nem csak a parlamentben zajló aktuális eseményeket követi figyelemmel, hanem több olyan, korábban elfogadott törvényt is szem előtt tart, amelyekről eddig még nem egyeztettek az önkormányzatokkal, és amelyek nagy gondot okoznak nekik. A találkozó során megígérte, hogy ha aláírja az önkormányzatokat érintő törvényeket, a képviselőikkel és más szakértőkkel is konzultálni fog” – derült ki a kassai magisztrátus tájékoztatásából.

Hírdetés

Az elnökasszöny a tegnapi nap folyamán (Kedden) a kassai Történlemi Városházán találkozott Alar Karis észt elnökkel, aki kétnapos hivatalos látogatást tesz Szlovákiába.

A közös megbeszélések után szerdán a Szepesi várat látogatják meg, majd Szerda este az elnökasszony közvetlenül Kassáról csatlakozik a Joe Biden amerikai elnök által rendezett demokrácia-csúcstalálkozóhoz.

Zuzana Čaputová 2023. március 27-én, hétfőn lépett be kassai hivatalába, hogy a hét során a kelet-szlovákiai önkormányzatok képviselőivel és személyiségekkel találkozhasson, illetve hogy Kassán kívül Bártfát, Eperjest, Tőketerebest a Szepesség több helyszínét is közelebbről szemügyre vehesse.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »