Elmeszelte az osztrák Sajtótanács a Bicskéről egyoldalúan tudósító médiumokat

Elmeszelte az osztrák Sajtótanács a Bicskéről egyoldalúan tudósító médiumokat
Megtévesztően és igaztalanul tudósítottak a médiumok a bevándorlók szeptemberi Bicskére szállításáról, a sajtóorgánumok tévesen mutatták be a történteket – határozott a legnagyobb osztrák újságírói és lapszövetségeket tömörítő Sajtótanács (Österreischischer Presserat) szenátusa. Az osztrák média önszabályozó, etikai grémiuma állásfoglalása szerint különösen az az esemény jelent meg megtévesztően és torzan a médiumokban, amikor egy szír férfi, Mohamed Bakkar a sínre lökte a családját, feleségét és néhány hónapos kisfiát.

“Több médium megtévesztően mutatta be a Bicskén történteket. Szeptember elején több sajtóorgánum is olyan fotókat közölt, amelyek egy sínen fekvő és rendőrök által körülvett családot, valamint az apát elhurcoló és az anyát gyermekével hátrahagyó rendőröket ábrázolták. A kapcsolódó tudósítások pedig arról szóltak, hogy a rendőrség akaratuk ellenére szállítja táborokba a menekülteket” – emlékeztetett a tanács közleménye.

Az osztrák Sajtótanács mostani határozata egy youtube-felvételre hívja fel a figyelmet, amely bizonyítja, hogy a férfi, Mohamed Bakkar szándékosan rántotta a sínekre az anyát és a gyermeket, a történtekben pedig a rendőrség nem vett részt.

A szenátus megítélése szerint a kivágott fotók megtévesztő képet közvetítettek a helyzetről és igaztalanul keltették azt a benyomást, hogy rendőri erőszakról lett volna szó.

Hírdetés

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, a szeptember eleji bicskei események és a sínek között fekvő szír családról készült képek a világ legtöbb híradásában és újságjában vezető helyen, címlapon szerepeltek. A világon több tízmillióan látták élő egyenes adásban a brit Sky News televízió, a BBC és a CNN drámai, bicskei tudósításait.

A címlapokkal ellentétben a youtube-felvételből kiderült, a szír menekültnél elpattant valami, miután a rendőrök leszállították őket a vonatról Bicskén. Bakkar megragadja a családját, és a sínekre húzza a nőt, ezután a rendőrök inkább a férfitől próbálják menteni a családot, nehogy kárt tegyen bennük, vagy önmagában. Utóbbi nem derült ki a képekből.

Az osztrák Sajtótanács most leszögezte, ha a képeket – mint ez esetben is – kiragadják a kontextusból, akkor az olvasóban teljesen téves elképzelés alakulhat ki a tényállásról. Ezért ha utóbb kiderül, hogy az események másként játszódtak le, mint ahogy arról beszámoltak; vagy a fotókat egy megtévesztő kontextusban közölték, akkor a tanács – hivatkozva az osztrák sajtó etikai kódexére – fontosnak tartja, hogy mindezt egy helyesbítés során tisztázzák.

Pikáns, hogy miután a tanács az osztrák médiumok, újságírói szövetségek önszerveződő egyesülete, így hatósági jogkörökkel nem bír, döntései nem rendelkeznek jogi kötőerővel. Így a mostani, az olvasók észrevétele és kritikái alapján hozott állásfoglalása sem kötelezi az ügyben érintett sajtóorgánumokat. Az ugyanakkor tény, hogy a Sajtótanács álláspontjai, határozatai iránymutatónak, hivatkozási alapnak számítanak.

A PestiSrácok.hu úgy tudja, a Kormányszóvivői Iroda a grémium határozatát eljuttatta a Bécsben dolgozó és hazánkról tudósító újságíróknak és szerkesztőségeknek.


Forrás:pestisracok.hu
Tovább a cikkre »