Elköltöztetik a magyar vadászgépeket

Elköltöztetik a magyar vadászgépeket

Bár a magyar felségjelű vadászgépek áthelyezését a honvédelmi tárca megerősítette, bővebb információt nem közöltek, „mivel a projekt tervezési fázisban van”. A költözést azonban tényként jelentette ki Ugrik Csaba dandártábornok, a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka is a napokban – közölte a Kisalföld.

Hírdetés

A gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A Gripenek tavasz közepe előtt nem kerülnek Pápára, ugyanis – a lap információi szerint – a magyar pilóták május elején Litvániában vesznek részt gyakorlaton. Ezután kezdődhet a költözés.

A lap emlékeztet: itthon több hetes, nemzetközi hadgyakorlaton 2016-ban és 2017-ben vettek utoljára részt a magyar Gripenek. A délszláv válság óta nem tartottak olyan jelentős katonai légi műveleteket Magyarországon, mint 2016-ban. Akkor amerikai F16-os vadászgépek és pilótáik magyar Gripenekkel közösen szálltak a magasba.

Másfél éve pedig a brit királyi légierő pilótái is leszálltak Pápán egy nemzetközi hadgyakorlat részeként. Mindkét NATO-hadgyakorlat kimondatlanul is erődemonstráció volt Moszkvának az orosz-ukrán konfliktus miatt. Az ilyen volumenű, összetett harcászati műveletek sok pénzbe kerülnek. A tetemes költségeket akkor a NATO állta.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »