Elkezdődhetett az ukrán ellentámadás

Elkezdődhetett az ukrán ellentámadás

Elkezdődhetett az ukrán ellentámadás Mészáros Richárd2023. 06. 08., cs – 18:12

Ukrajna elkezdte régóta várt ellentámadását Oroszország ellen – számolt be az ABC amerikai tévétársaság és a Washington Post is, igaz, Kijev ezt nem volt hajlandó megerősíteni. 

Nyugati tisztviselők a napokban azt mondták, jól képzett ukrán csapatok gyülekeznek a frontvonalak közelében lévő stratégiai helyeken. Két ukrán tisztviselő – köztük egy, Volodimir Zelenszkij elnökhöz közel álló forrás – megerősítette az ABC Newsnak, hogy az ukrán ellentámadás aktív szakasza folyamatban van. Ukrajna ellentámadása kapcsán az Institute for the Study of War azt közölte: „orosz és ukrán tisztviselők jelzik az ukrán ellentámadás kezdetét”. Az ellentámadás elsődleges célja, hogy elvágja az orosz utánpótlási útvonalakat, és megszakítsa az összeköttetést a Krím és Oroszország között. További cél lehet az Azovi-tenger közeli Melipotol felszabadítása, amelyet az orosz erők a megszállt területek fővárosává tettek meg.

Hírdetés

Legalább négy, nagy hatótávolságú brit Storm Shadow rakétával mért csapást Ukrajna egy feltételezett orosz katonai bázisra Luhanszkban, írja a brit The Sun. Az elfoglalt ukrán város egykori mozdonygyárát még 2015-ben fosztották ki az oroszok, majd katonai támaszpontot alakítottak ki a területen, amit elsősorban az orosz hadsereg felszereléseinek javítására használnak. Könnyen elképzelhető, hogy ez az akció már a régóta beharangozott ellentámadás része. Az ukrán hadsereg a frontvonalak két másik fontos tengelyén is támadásba lendült. Kijev szerint az oroszok emiatt már kénytelenek voltak feladni a Bahmutnál elfoglalt egyes területeket is.

Az elmúlt órákban további jelentős fejlemények történtek: több jelentés szerint nagy csata kezdődött Délkelet-Ukrajnában, Zaporizzsja nagyvárosától délre. Orosz katonai bloggerek súlyos harcokról számoltak be Zaporizzsja térségéből. A hadszíntéren már a fejlett nyugati fegyverrendszerek is megjelentek. Nem hivatalos ukránbarát források szerint a délkeleti front egyre aktívabb, és vannak meg nem erősített képek és jelentések arról, hogy Ukrajna új, német gyártmányú Leopard 2 tankjai is részt vesznek az offenzívában. Ma az orosz Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin azt mondta, „a frontvonalon most zajló események az offenzíva kezdetét jelzik, és Ukrajna fokozni fogja erőfeszítéseit”. 

(444.hu, Ind., SzM.hu)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »