Elképesztő dolgok kerültek elő a nemzeti filmarchívumból

Elképesztő dolgok kerültek elő a nemzeti filmarchívumból

A Filmarchívumban felfedezett anyagok egy olyan kutatómunka eredményeként kerültek elő, melyet a szervezet a 100 évvel ezelőtti híradóállományának felfedezésére indult hónapokkal ezelőtt – mondta az InfoRádiónak Ráduly György. A Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója kiemelte: az előkerült felvételek időutazásra invitálják a nézőket, ráadásul képes történetet biztosít.

Hírdetés

Mint mondta: a most bemutatottak között számos olyan felvétel van, melyet annak idején nem használtak fel. A Filmarchívumban található negatívok átvizsgálásakor bukkantak rá a kutatók az Ady Endre temetésén készült, sosem látott részletekre.

Ráduly György kiemelte: ezen anyag különlegessége nemcsak a tartalomban van, hanem a formában is, hiszen nitro-negatív szinte alig maradt fenn a gyűjteményben, a szokás ugyanis az volt, hogy a felvételeket biztonságos, pozitív kópiába írták át és így őrizték meg.

„Elképesztő dolgok kerültek elő”: Krúdy Gyulát és Kertész Mihályt ábrázoló mozgóképeket is találtak a kutatók. „Ezeket most a Filmarchívum közzéteszi” – jegyezte meg az igazgató: a filmhíradókat hetente publikálják, a narrált, megvágott anyag bemutatja a kutatás eredményeit, azonosítva a rajta szereplő személyeket és eseményeket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »