Eljött a szén-dioxid-árazás ideje

A karibi térségben, Texasban és Floridában végigsöprő idei hurrikánok kapcsán szakértők ismét elmondták, hogy a felmelegedő óceánok miatt a hurrikánok egyre pusztítóbbak lesznek. Az emberi tevékenység által okozott klímaváltozás más következményei – kezdve az Északkelet-Afrikában pusztító súlyos szárazságtól az óriási ázsiai árvizekig – többmilliónyi ember élelmezését és lakhatását teszik tönkre. Miközben a fosszilis üzemanyagok elégetése és a halálos pusztítást okozó időjárás közötti összefüggés évek óta egyre nyilvánvalóbb, a politikusok nem mindig kezelték megfelelően a figyelmeztetéseket.

A 2014-ben mért 150-ről közel 1400-ra nőtt azon végek száma világszerte, amelyek saját belső szén-dioxid-árazási mechanizmus terven dolgoznak
Forrás: AFP

Ez a helyzet azonban gyorsan változik, manapság világszerte számos ország, egyre több cég és állampolgárok csoportjai lépnek fel a klímaváltozás ellen. Ebben a hónapban több ezren gyűltek össze az ENSZ klímaváltozási konferenciáján a németországi Bonnban, hogy erősítsék a klímaváltozás elleni küzdelmet. A két évvel ezelőtti sikeres párizsi klímamegállapodás után magasak a további előrelépéssel és együttműködéssel kapcsolatos várakozások.

Az utóbbi időszak egyik legígéretesebb kezdeményezése a Carbon Pricing Leadership Coalition (CPLC), amely harminc kormányt és több mint 180 céget, valamint stratégiai partnert tömörít, amelyek a szén-dioxid-kibocsátás árazására törekednek. A kezdeményezés mögött álló elgondolás egyszerű: ha teljesíteni szeretnénk a párizsi klímamegállapodás célját, hogy a globális hőmérséklet emelkedésének mértéke nem haladhatja meg a 2 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest – az ideális az lenne, ha legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal nőne a hőmérséklet –, akkor jelentős mértékben csökkenteni kell az emissziót. A CPLC társelnökeiként úgy véljük, hogy ennek egyik legjobb módja, ha a hőmérsékletet növelő gázok szociális és gazdasági költségeit az állam helyett a szennyezőkre terheljük.

Azzal, hogy a klímaváltozás kezelése egyre sürgetőbbé válik, már nem elfogadható az ingyen történő szennyezés, illetve költségének a jövő generációra való terhelése. A szén-dioxid árazása a leghatékonyabb módja a globális emisszió csökkentésének, miközben a fenntartható és erőteljes gazdasági növekedést ösztönzi. Továbbá azzal, hogy árazzuk a szennyezést, a kormányzatok bevételre tehetnek szert, és olyan befektetéseket finanszírozhatnak belőle, amelyek a tiszta energia elterjedését vagy oktatási, egészségügyi célokat szolgálnak.

Hírdetés

A legfőbb cél természetesen az, hogy kibocsátásmentes működésre ösztönözzük a cégeket. Ma már a cégvezetők egyre nagyobb hányada ismeri fel, hogy a szén-dioxid árazása az egyik legjobb módja a klímaváltozás elleni küzdelemnek. Arra is rájöttek, hogy vállalkozásaik úgy is prosperálhatnak, ha közben az emisszió csökkentésére törekednek.

Valójában sok cégvezető a hatékony szén-dioxid-árazás leglelkesebb támogatói közé tartozik. Éppen pár hete, októberben tette közzé a Carbon Disclosure Project, hogy azon cégek száma, amelyek saját belső szén-dioxid-árazási mechanizmus tervein dolgoznak, megközelíti az 1400-at, miközben 2014-ben még csak 150 ilyen cég volt világszerte. Közéjük tartozik a világ legnagyobb vállalatai közül több mint száz olyan cég, amelynek az éves bevétele mintegy 7000 milliárd dollárt tesz ki. A Royal DSM (amelynek vezérigazgatója a cikk egyik szerzője) tonnánkénti 50 eurós szén-dioxid-árat határozott meg. Ezzel olyan globális cégekhez csatlakozott, mint a Michelin, a Danone és a General Motors, amelyek észszerű szén-dioxid-árazást alkalmaznak, hogy ezzel biztosítsák cégük jövőbeni életképességét.

Mintegy negyven ország – beleértve Kanadát is – szintén árazza a szén-dioxid-szennyezést, és további kormányok tervezik, hogy hamarosan hasonló mechanizmust vezetnek be. 2015-ben Kína bejelentette, hogy a világ legnagyobb szén-dioxid-árazási rendszerének létrehozását tervezi. Továbbá idén Ontario, Québec és Kalifornia aláírt egy megállapodást, amely a világ második legnagyobb szén-dioxid-emissziós piacának létrehozását célozza.

Ez a trend biztosan folytatódik mind környezetvédelmi, mind gazdasági okokból. A szén-dioxid-árakkal foglalkozó magas szintű bizottság (High-Level Commission on Carbon Prices) – amelynek élén a világ vezető közgazdászai közé tartozó Joseph E. Stiglitz és Nicholas Stern áll – májusban megjelent tanulmánya azt állapította meg, hogy a szén-dioxid árazásának alkalmazása kulcsfontosságú nemcsak a globális emisszió csökkentésében, hanem az innováció és a növekedés fenntartásában is.

Természetesen a szén-dioxid-szennyezés árazásának a gazdaságaink és társadalmaink jövőbeni életképességét célzó szélesebb körű intézkedések részének kell lennie. Az üvegházhatású gázok további csökkentése és a gazdasági életképesség erősítése érdekében fejlesztenünk kell a közösségi közlekedést, energiahatékony épületeket kell felépítenünk, és támogatnunk kell a cégek, innovátorok és befektetők tisztaenergia-megoldások kifejlesztésére irányuló erőfeszítéseit.

Gyakran hallani, hogy a klímaváltozás egyszerre jelent kihívást és lehetőséget. A szén-dioxid-szennyezés árazásával és a kollektív képességeink hasznosításával kezelhetjük a klímaváltozás kihívásait, illetve kimeríthetjük a lehetőségeit. Az egyes országok és cégek innovatív és vállalkozói szellemének kiaknázásával felvértezhetjük magunkat a klímaváltozás elleni küzdelemre, erősíthetjük gazdaságainkat, társadalmainkat, valamint gyermekeink és unokáink számára egy egészségesebb bolygót hagyhatunk örökül.

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »