Éljetek mindenkivel békességben – Varga László püspökkel ünnepeltek Te Deumot Zalaszabarban

Éljetek mindenkivel békességben – Varga László püspökkel ünnepeltek Te Deumot Zalaszabarban

Június 15-én tanévzáró hálaadó szentmisén vett részt a tabi Szent Gellért Római Katolikus Iskola és Óvoda zalaszabari Sík Sándor Tagintézményének közössége. A Te Deumot Varga László kaposvári megyéspüspök mutatta be a helyi Szűz Mária Neve-templomban, Kelemen István plébános koncelebrálásával.

„Amikor tehát áldozati ajándékodat az oltárhoz viszed, és ott eszedbe jut, hogy testvérednek valami panasza van ellened, hagyd ott ajándékodat az oltár előtt, menj el, békülj ki előbb testvéreddel…” – olvassuk az evangéliumban. Jézus arra hív az evangéliumban, hogy éljünk békességben mindenkivel – mondta homíliájában a főpásztor.

– folytatta elmélkedését Varga László püspök.

A békességteremtés nem megy magától. Mindig megsebződünk, ha megbántanak, megítélnek bennünket, vagy ha rosszat hallunk másoktól önmagunkról. Olyankor a szívünk haragossá, békétlenné válik. Ha a haragot nem kezeljük a szívünkben, és eluralkodik, akkor átváltozhat gyűlöletté és megosztottsággá – figyelmeztetett a főpásztor. – Megbetegszünk lelkileg, majd a harag miatt testileg is.

Ezért törekedjetek arra, hogy a szívetekben megőrizzétek a békét – buzdította a Sík Sándor-iskola diákjait a főpásztor. – Ennek első lépése, hogy fel kell ismerni azt, hogyha harag van a szívünkben.

Jó lenne úgy lezárni a tanévet, hogy végiggondolom azt, van-e lelki értelembe vett nehéz emberem; olyan, akivel nem szívesen találkozom, nem szívesen ülök vele egy padba, vagy beszélek vele; van-e olyan ember, akivel nem jó találkoznom. Ha van ilyen, akinek nem tudok örülni, akkor ő az, akivel szemben gyakorolnom kell a békességteremtést. Ha van ilyen, akkor el kell határoznom azt, hogy lemondok az ítélkezésről, melynek az egyik legkifinomultabb formája a pletyka, amikor a másikról a háta mögött rosszat mondok. Akiről rosszat mondtál, annak a hírnevét rontod, és akadályozod a többieket abban, hogy tiszteljék és szeressék őt bizalommal.

Nem csak lemondani kell a rosszat mondásról. Ennél többet kér tőlünk az evangélium. Azt kéri, hogy bocsássunk meg – emelte ki szentbeszédében a megyéspüspök. – Akivel megsebződtünk, akire nem szívesen gondolunk, vagy rossz gondolataink vannak vele kapcsolatban, azzal keresni kell a találkozást, hogy ki tudjunk engesztelődni vele, és ki tudjuk mondani neki azt, hogy kérlek, bocsáss meg nekem, vagy épp azt, hogy megbocsátok neked.

Hírdetés

Aki nem bocsát meg, abban ott marad a harag, és aztán a legváratlanabb helyzetekben és pillanatokban tör elő, rombolva a kapcsolatait.

Az evangélium még tovább megy, s nem csak azt kéri, hogy bocsássatok meg. Jézus azt kéri, hogy szeressétek az ilyen embereket; tegyetek jót velük – hangsúlyozta Varga László püspök. – A legegyszerűbb jócselekedet azzal, aki nehéz emberünk, hogy áldást kérünk rá Istentől. Ez nem kerül semmi fáradtságba, de csodát tud művelni.

Éljetek mindenkivel békességben! – buzdította a diákokat a Te Deum szentmisében Varga László kaposvári megyéspüspök. – Ezt kívánom az előttetek lévő nyárra. Így adjatok hálát az elmúlt év minden ajándékáért.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »