Elismeri poligám múltját a mormon egyház

Egy egész kiállítást szentel a frissen felújított múzeumban poligám múltjának a mormon egyház.

A Salt Lake City belvárosában működő intézmény 220 férőhelyes színháztermében a látogatók előadás formájában ismerkedhetnek meg a Joseph Smith által a 19. században alapított mormon egyház történetével.
Smith halála után az egyház több ágra szakadt, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Utah államban szerveződött meg. Az alapító azt hirdette, hogy a poligámia a halál utáni felmagasztalás alapvető feltétele. Az amerikai kormány nyomására azonban az egyház 1890-ben szakított a többnejűséggel.

Negyven felesége is lehetett az alapítónak

Hírdetés

A mormon főtemplom szomszédságában működő múzeum nagyjából egy évvel azután nyitotta meg ismét a kapuit, hogy az egyház egy értekezésben elismerte, alapítójának akár 40 felesége is lehetett, akik között voltak házas asszonyok és egy 14 éves lány is.

„Isten utasított a többnejűségre”

Az interneten is közzétett értekezés megjelenése volt az első alkalom, hogy az egyház hivatalosan is elismerte a történészek által már jó ideje hangoztatott tényeket, amelyeket ugyanakkor sohasem tagadott.

Az új tárlaton egyebek közt egy érintőképernyő segítségével ismerkedhetnek meg a látogatók olyan férfiak és nők történeteivel, akik poligámiában éltek. A falba ágyazva látható továbbá Smith kézzel írt beszámolója arról, hogy miként utasította őt Isten a többnejűség gyakorlására. A dokumentumot most állítják ki először.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »