Elhunyt Végh Imre Norbert OSB testvér

Elhunyt Végh Imre Norbert OSB testvér

A pannonhalmi főapát a főmonostori konvent és a hozzátartozók nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy szeretett rendtársa, Végh Imre Norbert OSB életének 82., szerzetességének 34. évében, 2021. április 18-án szentségekkel megerősítve hazatért a mennyei Atyához.

Végh Imre 1939. április 18-án, Alsónémedin született. 1984 őszétől néhány évig a főmonostor világi munkatársaként dolgozott, majd felvételét kérte a szerzetesközösségbe. Beöltözésével a rend újraindította az 1950-ben kényszerűségből megszüntetett bencés testvérintézményt. Ennek beszédes jele volt, hogy amikor 1987. augusztus 6-án magára vette a bencés ruhát, a nemrég elhunyt főapát nevét kapta, akit hónapokon át odaadó szeretettel ápolt.

1988. augusztus 18-án tett egyszerű, majd 1991. augusztus 6-án ünnepélyes fogadalmat. 1991-től 2007-ig sekrestyés, a Boldogasszony-kápolna gondozója és házgondnoksági munkatárs, 2007 és 2019 között a Boldogasszony-kápolna, a Fájdalmas Szűz Mária-kápolna és a Szent Mór-kápolna gondozója volt. 2019-től már nyugalomban, a pannonhalmi Szent Adalbert Otthon lakója volt.

Norbert testvér hűséges és jó testvér volt. Buzgó az imádságban, a hagyományos vallásos gyakorlatokban, illetve a lelkiolvasmányban. Pontos és megbízható munkája példa volt rendtársai számára, a munkatársak és a ház lakói megszerették. Sajátos szófordulataival, megfogalmazásaival többször felvidította a környezetében lévőket. Halláskárosodása gyerekkorától fogva megnehezítette a környezetével való biztos kommunikációt. Emiatt időnként nyugtalanság, belső félelem lett úrrá rajta, a testvéri szó és jelenlét azonban megnyugtatta, biztonságot adott neki. Idősebb korára távol maradt a közösségi alkalmaktól, de érdeklődésével és személyes imádságával követte a monostor eseményeit. A közös imádságba a kórus közelében ülve kapcsolódott be. Élete utolsó napjáig hasznossá akarta magát tenni kápolnagondozási, levélhordási, takarítási munkákkal. Szerette családját, rokonait, vágyott a szüleivel való égi találkozásra. Halálára készült és vágyott. Néhány napig volt igazán gyenge és elesett. Amitől félt, hogy idegen helyen, kórházban, vagy betegszobán kell meghalnia, nem következett be; saját szobájában érte a halál, földi születésnapja reggelén.

Hírdetés

„Nyugodjál meg, lelkem, újra, mert jót tett veled az Úr kegyelme!” (Zsolt 114,7)

Temetése 2021. április 23-án, pénteken lesz Pannonhalmán. A bazilikában 14.30-kor kezdődő gyászmisét követően helyezik örök nyugalomra hamvait a Boldogasszony-kápolna kriptájában. Tekintettel az érvényben lévő járványügyi előírásokra, a temetési szertartáson a bencés közösség tagjain kívül a rokonság és az ismerősök szűkebb köre lehet jelen.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »