Elhunyt Kálmán László, a legidősebb cserkész

„Szomorú szívvel tudatjuk, hogy életének 101. évében, 2024. szeptember 2-án hazament Teremtőjéhez dr. Kálmán László szülészorvos, cserkésztiszt, a mi szeretett Laci bácsink, a gömöri Bi-Pi! Isten nyugosztalja békében, drága emléke örökké szívünkben él! Jó munkát!” – adta hírül közösségi oldalán a 4. sz. Hatvani István Cserkészcsapat.

Kálmán László 1924. január 7-én született, édesapja tősgyökeres rimaszombati polgár volt. A cserkészetet gyerekkora óta művelte. Nagyon vonzotta a repülés, gimnazistaként repülőgépmodelleket készített, a cserkészetben is szívesen foglalkozott modellezéssel. A cserkészmozgalom keretében szerezte meg a vitorlázógépekre a pilótavizsgát Budaörsön. Az érettségi 1943-as megszerzése után a szombathelyi repülőakadémiára jelentkezett, ahová 1944-ig járt, amíg a háború miatt őt is bevonultatták.

A világháború után, 1945-ben Budapesten kellett maradnia, három évig nem is mehetett haza. Budapest újjáépítésén is dolgozott, a romok, a pusztulás romjai között, a nyomorban. Budapesten végezte el az orvosi egyetemet. 1950 végén tudott hazajönni Rimaszombatba, itt gyakornokoskodott, majd a rimaszombati kórházban, valamint vidéken dolgozott a szülészeten.

A rimaszombati Kálmán László a legidősebb cserkész, centenáriumát ünnepli

Laci bácsi a nyolcvanas évek első felében ment nyugdíjba. Vállalt ügyeleteket, a Vöröskeresztnek volt a magyarul beszélő előadója, számtalan iskolát látogatott meg, hogy a családi nevelésről beszéljen a serdülőkorú fiataloknak.

Hírdetés

A rendszerváltást és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség újjáalakulását követően társaival azonnal újraszervezte a rimaszombati cserkészetet, aminek haláláig aktív tagja volt. Még az 1930-as években az elemiben tette le cserkészfogadalmát. Gimnazista cserkészvezetőként pedig az 1939-1940-es hárshegyi központi őrsvezetőképző táborban találkozott az országos főcserkésszel, gróf Teleki Pállal.

Hosszú ideig a Szlovák Cserkészszövetség járási vezetője is volt. Közben megszervezte a rimaszombati öregcserkészeknek az 503. sz. Tompa Mihály öregcserkészklubot is, amely ma is rendszeresen, havi szinten működik. Több cserkészkönyve is feldolgozza a helyi cserkészközösség múltját, életét, de pár évvel ezelőtt még rendszeresen publikált, ezzel is népszerűsítve a mozgalmat a legkülönbözőbb fórumokon. A Cserkész folyóirat szerkesztősége munkáját hosszú ideig, mint állandó önkéntes munkatárs folyamatosan segítette, sőt több rovatot is vezetett a lapban.

Munkásságát és életművét a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség 2002-ben a Beszédes Lajos Érdemérem arany fokozatával jutalmazta (a Rimaszombati Körzeti Cserkésztanács élén végzett kiemelkedő munkájáért és a szlovák–magyar cserkészbarátság terén kifejtett tevékenységéért), majd 2011-ben a szervezet legmagasabb elismerésével, a Csodaszarvas Díszérem arany fokozatával (a szlovákiai magyar cserkészet társadalmi elismeréséhez való hozzájárulásáért és a mozgalom szervezésével kapcsolatos önfeláldozó munkájáért) köszönte meg.

Kálmán László 2019-ben megkapta a Magyar Ezüst Érdemkeresztet.

A búcsúztató szertartásra 2024. szeptember 6-án kerül sor a rimaszombati temetőben.

(HE/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »