Elhunyt Igor Ojsztrah

Elhunyt Igor Ojsztrah

Kilencven évesen elhunyt Igor Ojsztrah hegedűművész, karmester, zenepedagógus, David Ojsztrah fia.

Az ukrajnai származású hegedűművész hosszas betegeskedés után hunyt el Moszkvában augusztus 14-én, de halálának hírét csak szerdán jelentette be az orosz fővárosban a David Ojsztrah Alapítvány.

Igor Ojsztrah 1931. április 27-én született Odesszában a 20. század egyik legnagyobb hegedűművésze, David Ojsztrah és Tamara Rotareva zongoraművész gyermekeként. Hatéves korától hegedült, nyolcéves korától zongorázott is.

Első koncertjét 1947-ben adta, édesapjával együtt adta elő Johann Sebastian Bach két hegedűre írt versenyét.

Hírdetés

Első díját 1949-ben nyerte el Budapesten, a II. Világifjúsági Találkozó (VIT) keretében rendezett hegedűversenyen. 1952-ben első díjat nyert a Henryk Wieniawski Nemzetközi Hegedűversenyen a lengyelországi Poznanban.

Ojsztrah 1958-tól a Moszkvai Filharmónia szólistája volt, 1965-től a Moszkvai Konzervatórium tanára lett, 1968-tól többször fellépett karmesterként is.

Édesapja 1974-ben bekövetkezett haláláig annak vezetése alatt hegedült a zenekarban, de kettősöket is játszottak. Később együtt dolgozott Yehudi Menuhinnal és a világ vezető zenekaraival.

Világszerte koncertezett, többször fellépett Magyarországon is, így például 1958-ban a budapesti Zeneakadémián, 1964-ben Szegeden a Tisza szálló nagytermében, 1980-ban az Erkel színházban.

A hegedűművész 1996 és 2000 között a brüsszeli konzervatóriumban tanított.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »