Elhunyt Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Elhunyt Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója szerda délután.

,,Személyében elveszítettük a vezetőt, aki három évtizeden át egyengette utunkat a műfajokon, vidékeken és határokon átívelő táncsétányokon és táncösvényeken, aki a biztonságot, a stabilitást, az erőt és a bátorságot képviselte társulatunkban, és akinek mindig a második családja voltunk” – írja a Háromszék Táncegyüttes közösségi oldalán. Halála mérhetetlen veszteség az egész erdélyi néptáncélet számára, teszik hozzá, megköszönve munkáját, s ígérve, hagyatékát őrizni fogják és továbbviszik.

Hírdetés

Deák Gyula Marosvásárhelyen született 1959. május 10-én. A Bolyai Farkas Líceumban érettségizett 1978-ban, hat évvel később diplomázott gépészmérnökként a kolozsvári Műszaki Egyetemen. Mérnökként Kézdivásárhelyre került 1984-ben, rövid időn belül elvállata a csavargyár tánccsoportjának irányítását. 2010–2012-ben teatrológia és művészetszervezés szakon végzett a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen. 1990. május 1-je óta a Háromszék Táncegyüttes igazgatója. Munkáját többek között a Magyar Arany Érdemkereszttel és A táncművészetért díjjal ismerték el.

Egy évvel ezelőtt közölt interjúnkat Deák Gyula a következő szavakkal zárta: ,,…már-már a meghatódásig büszke vagyok erre a csapatra (a Háromszék Táncegyüttesre – szerk. megj.), szeretnék velük dolgozni, míg hagyja a Fennvaló.”


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »