Elhunyt Daróci Bárdos Tamás

Elhunyt Daróci Bárdos Tamás

A zeneszerző, karnagy, zenetanár Daróci Bárdos Tamást 87 éves korában érte a halál.

Az ismert és elismert művész 1931. szeptember 27-én született Budapesten, édesapja Bárdos Lajos zeneszerző, karnagy, zenetudós volt, olvasható az atempo.sk-n.

Daróci Bárdos Tamás zenei tanulmányait cselló hangszeren kezdte. 1958-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés szakán, kitüntetéssel. 1961-ig a Fővárosi Zeneiskola Szervezet szolfézstanáraként dolgozott, majd ezt követően 1970-ig a Duna Művészegyüttes kamerstere, zenei vezetője volt.

Hírdetés

Művei között tarthatjuk számon a táncegyüttesek számára írt népzenei feldolgozásokat, táncjáték-, és táncdráma-kíséreteket.

Szerzett filmzenét is, többek közt a Ludas Matyihoz, a Szaffihoz, a Tetovált nőhöz,

ahogyan színházi művekhez is komponált zenét: Koldus és királyfi, Távolban egy fehér vitorla, Telihold. Világhírű kórusművei a Üszküdárá vagy épp az Járd ki lábam.

Daróci Bárdos Tamás munkásságát, a többi között, 1974-ben Erkel-díjjal, 1995-ben Lyra-díjjal, 2001-ben Apáczai Csere János-díjjal, 2005-ben pedig KÓTA zeneszerzői díjjal ismerték el, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »