Elhunyt az ország legidősebb újságírója

Elhunyt az ország legidősebb újságírója

Vasárnap délelőtt, 104 esztendős korában meghalt Tatár Imre Vas- és Aranytoll-díjas újságíró.

Az újságíró haláláról Kulcsár László, az Infovilág főszerkesztője számolt be a Facebookon, írja az Index.

Mint nekrológjában olvasható, Tatár Imre (Rabinovits Imre néven) Budapesten született 1920. január 9-én. Érettségi után az első zsidótörvény rendelkezése miatt egyetemen nem tanulhatott tovább, ezért autószerelő-vizsgát tett. 1941–44 között munkaszolgálatos, majd 1944–47 között hadifogoly volt a Szovjetunióban.

Hírdetés

Hazatérte után 1956-ig a Szabad Nép, 1956-tól 1968-ig között az Esti Hírlap, utána 1975-ig a Magyar Hírlap munkatársa volt, majd huszonöt évig a Magyar Nemzet főmunkatársaként a külpolitikai rovatban dolgozott. Négy nyelven beszélt, a német bel- és külpolitika, valamint az európai biztonság és együttműködés kiemelkedő szakértője volt.

Századik születésnapján, 2020. január 9-én a magyar újságíró-társadalom külön rendezvényen köszöntötte a Sajtóházban a százéves Tatár Imrét, akinek könyvei népszerűek voltak, különösen nagy érdeklődést keltettek. Egy részüket utolsó éveiben írta: Ködalakok című írását például 2022-ben adták ki.

Kulcsár László szerint Tatár Imre még halála előtt nem sokkal fejezte be utolsó, életrajzi vonatkozású kötetét, ami rövidesen megjelenik.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »