Elhalasztották az Orion kilövését: hibák álltak az Artemisz 1 útjába

A kilövést megelőző utolsó előkészületek során bukkantak a meghibásodásokra. A NASA szakemberei mindent megtettek, hogy még hétfőn kilőhessék a három bábuval az űrbe induló Oriont, de végül a halasztás mellett döntöttek. Az üzemanyagtöltést, melyet eleve késve kezdtek meg, meg kellett szakítaniuk a szakembereknek, ugyanis a közel 3,8 milliárd literes tank oxigénnel és extra alacsony hőmérsékletű hidrogénnel való megtöltésének során szivárgást tapasztaltak. Az egyórás késésnek, mellyel belevágtak a rakéta megtankolásába, a környéken uralkodó viharos időjárás volt az oka. A kétórás indítási ablak helyi idő szerint 8:33-kor – nálunk 14:33-kor – nyílt volna az eredeti tervek szerint.

Az erősen robbanékony hidrogén szivárgása ugyanott jelentkezett, ahol a tartály tavasszal egy főpróba során már szivárgott. Hogy ez ne legyen elég a jóból, még egy hidrogénszivárgási pont gyanúja felmerült egy olyan szelepnél, amely már júniusban is gondot okozott, de a NASA úgy gondolta, akkor kijavította – írja az ABC News cikke. A NASA tweetje szerint az indítási procedúrát először felfüggesztették, de később törölték is a kísérletet a hétfői napra. Legkorábban pénteken kerülhet arra sor.

Hírdetés

Helyi idő szerint délelőtt egy repedésnek tűnő jelenséget is észleltek. Később a délelőtt folyamán repedést vagy más hibát észleltek azon a nagy narancssárga üzemanyagtartályon, amelyen négy főhajtómű található. A szakemberek úgy látták, mintha ezen a területen fagyás következett volna be. A mérnökök elkezdték tanulmányozni ezt a gyanús területet. A NASA indítási igazgatóhelyettese, Jeremy Graeber az első szivárgás észlelését követően úgy fogalmazott, el kell dönteniük, mennyire ragaszkodjanak a hétfői kilövéshez. „Rengeteg munkát kell elvégeznünk, hogy eljussunk ide” – figyelmeztetett Graeber. Végül azonban, magyar idő szerint délután három előtt az indítás elhalasztása mellett döntöttek.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »