Elfogták az Arany Hajnal szökésben lévő vezetőjét

Elfogták az Arany Hajnal szökésben lévő vezetőjét

Elfogták a radikális nacionalista görög Arany Hajnal párt egyik „szökésben” lévő vezetőjét, Hrisztosz Pappaszt egy athéni lakásban tartóztatta le este a rendőrség, írja az MTI.

Pappasz 2020 ősze óta volt körözés alatt. Az athéni bíróság tavaly októberben, egy több mint öt évig húzódó tárgyalássorozatot követően minősítette „bűnszövetkezetnek” a pártot, és hosszú börtönbüntetést szabott ki annak teljes vezetőségére, köztük Pappaszra. A bíróság több ügyet is tárgyalt: azt, hogy Pavlosz Füsszasz kommunista rappert eltették láb alól, migráns halászok és antifa aktivisták ellen elkövetett támadásokat, illetve a „bűnszövetkezetként való működés” vádját.

Hírdetés

Az ügynek 68 vádlottja volt, köztük Nikólaosz Mihaloliákosz, az Arany Hajnal vezetője, a párt 17 képviselője és több rendőrtiszt. Mihaloliákosz 13 éves börtönbüntetést kapott, a párt egyik támogatóját pedig életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtották Pavlosz Füsszasz 2013-ban történt likvidálása miatt. A párt vezetői a per során őszintén tagadták az ellenük felhozott vádakat, és dekralálták, hogy politikai boszorkányüldözés áldozatai.

A párt üldözése Fiszasz meggyilkolását követően indult el. A kommunista felforgatót az utcán végezték ki, halála nagy szélsőbaloldali felzúdulást keltett Görögországban és világszerte. Az Arany Hajnal népszerűsége az üldöztetés óta zuhanásszerűen csökkent, a tavalyi választásokon már nem jutott be a parlamentbe.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »