Életre szóló letelepedési engedély

Életre szóló letelepedési engedély

Politikai színezetet kapott a letelepedésikötvény-programon keresztül tartózkodási engedélyt szerző bevándorlók jogállása. Előbb Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter nyilatkozott úgy az ATV-ben, hogy a letelepedési engedélyt szerző külföldiek csak öt évig maradhatnak Magyarországon; majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter utalt arra egy hete a kormányinfón, hogy a kötvényes bevándorlóknak öt év után haza kell menniük. Ez azonban így nem igaz, mivel a letelepedési engedély korlátlan tartózkodásra jogosít, vagyis az a külföldi, aki egyszer megkapta, élete végéig legálisan tartózkodhat Magyarországon.

A hatóságoknak nincs mérlegelési joga

Rogán Antal és Lázár János arra hivatkozva állították ennek ellenkezőjét, hogy a letelepedési engedélyt igazoló okmány öt évig érvényes, ami azonban meghosszabbítható, tehát ez lényegében csak egy technikai aktus. Ennek kapcsán Lázár János úgy fogalmazott, hogy az okirat „meghosszabbítható, na persze ha erre az állam engedélyt ad”. Somogyvári Zoltán, a Helsinki Bizottság jogásza lapunknak elmondta: a jogszabály egyértelműen fogalmaz, vagyis az okmány lejárta esetén a hazai hatóságoknak nincsen mérlegelési joguk.

Az ezt szabályozó kormányrendelet egyértelműen fogalmaz akkor, amikor azt mondja ki, hogy a külföldi által előterjesztett kérelmére további öt évvel meg kell hosszabbítania az okmányt – mondta lapunknak a szakember, hozzátéve: világosan kiderül a jogszabály szövegéből, hogy a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) nem mérlegeli, nem vizsgálja felül érdemben a letelepedési engedély feltételeit minden öt év elteltével, hanem automatikusan meghosszabbítja az okmányt. – Ha a hatóság felülvizsgálhatná a letelepedési engedély teljesülésének feltételeit, akkor az erre vonatkozó eljárást külön nevesítené a jogszabály, vagy az szerepelne a jogszabályban, hogy „meghosszabbíthatja” – közölte Somogyvári Zoltán.

Egy érdekes pont

A kérdésben való tájékozódást tovább nehezíti, hogy a BÁH az egészen konkrét kérdéseinkre csupán általánosságban válaszolt. Az egyetlen konkrétum az volt, hogy szerintük sincs különbség aközött, hogy valaki gyorsított eljárással vagy hagyományos úton – többéves legális magyarországi tartózkodással – szerzi meg a letelepedési engedélyt.

Ezt a jogosultságot csak egészen komoly események, például bűncselekmény elkövetése esetén vonhatja vissza a hatóság. A jogszabályban azonban van egy érdekes pont is. Eszerint a letelepedési engedélyt az idegenrendészeti hatóság visszavonhatja, ha az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek olyan jelentősen megváltoztak, hogy ez az engedély kiadását már kizárná, feltéve, hogy az engedély kiadásától számítva öt év még nem telt el. Nagy kérdés, hogy ha a kormány megszüntetné a letelepedési kötvényprogramot, akkor az jogi értelemben az engedélyezés alapjául szolgáló feltételek jelentős megváltoztatásának számít-e. Ha igen, akkor a kormány lényegében átverte a külföl­dieket, hiszen ők abban a tudatban vették meg az engedélyt, hogy életük végéig megtarthatják.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 17.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »