Életet menthet a gondosóra – A regisztrációban segít a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészsége

Egy speciális program keretében a kormány ingyenesen, alanyi jogon biztosít gondosórát a 65 év felettiek számára. A készülék napi 24 órában összeköttetésben van egy diszpécserközponttal, melynek munkatársai baj esetén azonnal segítséget küldenek.

A Gondosóra programban való részvétel lehetőségeiről tartott tájékoztatót Gréczy-Félegyházi Gyöngyvér, a szekszárdi közgyűlés szociális bizottságának elnöke és Vég Beáta, a Pécsi Egyházmegye kórházlelkészségének koordinátora civil szervezetek képviselő számára március 8-án Szekszárdon, a városháza dísztermében.

A gondosóra egy csuklóra rögzíthető vagy nyakba akasztható vízálló készülék, melynek nyomógombján keresztül azonnal kapcsolatba lehet lépni a diszpécserközpont munkatársával. Az órán, mint egy telefonon keresztül a felhasználó el tudja mondani, hogy miben kér segítséget, de a készülék azt is jelzi a diszpécser számára, hogy viselője éppen hol tartózkodik, így szükség esetén a megfelelő helyre tudja irányítani a segítséget.

A Gondosóra programra interneten lehet jelentkezni, de mivel sok idős ember nem rendelkezik e-mail-címmel és gondot jelent számukra az internetes regisztráció, a Pécsi Egyházmegye Betegek Gyógyítója Kórházlelkészsége vállalta a programhoz való csatlakozás adminisztrációját a Pécsi Egyházmegye területén – emelte ki tájékoztatójában Vég Beáta kórházlelkészségi koordinátor.

Hírdetés

A kórházlelkészség munkatársai összeállítottak egy rövid leírást a programról és egy jelentkezési űrlapot, melyet kitöltve el kell juttatni a koordinátorok részére (elérhetőségük a letölthető űrlapon található), akik azt követően elvégzik a szükséges regisztrációt és adminisztrációt ahhoz, hogy az idősek minél hamarabb kézhez kapják a készüléket.

Jelenleg mintegy 30 ezer 65 éven felüli magyar állampolgár használja szerte az országban a gondosórát. A készülékhez való hozzájutás időtartama nagyjából két-három hónap.

A Gondosóra program regisztrációs űrlapja ITT letölthető. A programról bővebben tájékozódni ITT lehet.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »