Élet az Élet kenyeréből – Az Eucharisztia teológiája címmel jelent meg tanulmánykötet

Élet az Élet kenyeréből – Az Eucharisztia teológiája címmel jelent meg tanulmánykötet

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara három egymást követő tanévben eucharisztikus kurzust szervezett. Az előadás-sorozat anyagát most egy szép kivitelű kötetben adja közre a Szent István Társulat.

Az előadásokat minden alkalommal beszélgetés követte, amelyeket a kongresszusra fölkészítő ima elimádkozásával zártak. Az egyes alkalmakat a Mária Rádió és az Apostol TV is felvette és közvetítette.

Az eucharisztikus kongresszus előtt mintegy fél évvel megjelenő kötet lényegileg a háromszor nyolc előadásból álló kurzus anyagát tartalmazza és adja az olvasó kezébe, hogy segítsen az Eucharisztia titokzatos mélységeinek felfedezésében.

A tanulmányok sorát három olyan írás egészíti ki, amelyek egy korábbi konferenciakötetben is megjelentek már: a Varia Theologica sorozat 2012-ben kiadott, Az élet kenyere – Az Eucharisztia ünneplése és teológiája címet viselő kötete a Hittudományi Kar Teológiai Tanári Konferenciáján elhangzott előadásokat gyűjtötte össze.

A legújabban megjelenő könyv, címében megtartva az eucharisztikus kurzus eredeti elnevezését, a korábbi kötet címéhez is kapcsolódik, egyben utal az élet kenyerének életet ajándékozó kegyelmi hatására, az Eucharisztia isteni életet közlő forrástermészetére is, mely a kongresszus jelmondatának is központi gondolata: „Minden forrásom belőled fakad.”

Az összesen 23 tanulmányt tartalmazó kötet felütését jelentő első írás az eucharisztikus kongresszusok, s különösen is az 1938-as budapesti kongresszus történetét állítja elénk. A biblikus tanulmányok füzére a budapesti kongresszus szentírási jelmondatának elemzésétől a jánosi és a páli Eucharisztia-teológia bemutatásáig ível. A patrisztikus írások az ókori egyház egy-egy tekintélyes püspökének és kimagasló teológusának Eucharisztia-értelmezésébe engednek bepillantást, amikor Antiochiai Szent Ignác és Szmirnai Szent Polikárp gondolatait ismertetik a vértanúságra megerősítő Eucharisztiáról, értelmezik Karthágói Cyprián eucharisztikus reflexióját, bemutatják a jeruzsálemi Eucharisztia-ünneplést Jeruzsálemi Kürillosz és Egeria tanúságtétele alapján és Hitvalló Szent Maximosz Eucharisztia-teológiáját Müsztagógiája tükrében. A biblikus és patrisztikus írásokat követő egységben szisztematikus megközelítésű tanulmányok kerültek egy csokorba.

Hírdetés

A tanulmányok feltárják az Eucharisztia centrális helyét a szentségi üdvrendben, de a hit misztériumainak tágabb összefüggésében is belehelyezik. Vázolják a középkori Eucharisztia-teológia szókincsének kialakulását és Aquinói Szent Tamás gazdag Eucharisztia-teológiáját.

Olyan meghatározó jelentőségű magisztériumi megnyilatkozásokat elemeznek, mint a trentói zsinat dekrétumai vagy Szent II. János Pál pápa Ecclesia de Eucharistia kezdetű enciklikája. Reflektálnak az eucharisztikus jelenlét újabb értelmezéseire és az ökumenikus párbeszéd fejleményeire, hogy a gondolatmenet végül ismét visszatérjen az Eucharisztia centrális természetének témájához a Prohászka eucharisztikus elmélkedéseinek sajátosságait bemutató tanulmányban.

A szisztematikus rész után az Eucharisztia liturgikus ünneplésével foglalkozó írások következnek, melyek liturgiatörténeti és liturgiateológiai megfontolásokat egyaránt tartalmaznak. Végül a kötetet olyan tanulmányok zárják, amelyek az Eucharisztia ünneplésének és tiszteletének gyakorlati aspektusait, morális előfeltételeit és következményeit, valamint kánonjogi szabályait vizsgálják.

A szerkesztők azzal a reménységgel adják közre a most megjelenő kötetet, hogy a benne található írások hozzájárulhatnak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az Eucharisztia titkának teljesebb felfedezéséhez és tudatosabb, méltóbb ünnepléséhez.

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »