Élet a sövényen túl, avagy Isten a bűnbe szerelmest is szereti

Élet a sövényen túl, avagy Isten a bűnbe szerelmest is szereti

(Hívő gondolatkísérlet, kérdésfeltevések)

Parázna ember szeretheti-e az Istent? Tolvaj ember követheti-e Őt? Sorozatgyilkos lehet-e teljes jogú tagja egy keresztény közösségnek? Aki nem akar lemondani egy bűnéről – tipikusan a paráznaságról – az igényelheti-e Isten szeretetét, ajándékait? Létezhet a Bűnösök Egyháza? És a hagyományos egyházak mit kezdhetnének ezzel a fajta befogadó teológiával, és közösséggel?

Érdekes elképzelni, hogy valaki a pornófilm forgatásról misére megy, majd másnap újra. Hihető, hogy ő szereti az Istent? Küzd a benső szabadságáért? Vagy úgy éli életét, hogy zabolátlanul kiéli gerjedelmeit, de igényt tart Isten kegyelmére is?

Aki homoszexuális párkapcsolatban él, de igénye van a közösségre és az imára? Aki csak élettársi viszonyban él?

Mit kezdhet ilyen emberrel a keresztény közösség? Hiszen együtt kell élniük a szégyennel, hogy nyilvános bűnös a tagja a soraiknak. Hányan kapnának vérszemet tőle, hogy kövessék őt a szabad kiélés útján és mégis Istennél legyenek? Meddig lehet egy ilyen kettős játékot űzni? Hiszen egyszerre szolgál a mammonnak és Istennek.

De mi van, ha tényleg komolyan vesszük, hogy úgy menjünk Isten – a végtelenül szerető és jóságos Isten elé, ahogyan éppen vagyunk. Ahogyan a “Jöjj!” című dalunk is szól. Ahogy éppen vagyunk.

Hírdetés

Ha az örömlány karjaiból a gyóntatószékhez vezet az utunk, noha tudjuk, hogy kis idő és megint örömtanyára megyünk.

Titokban nem élünk-e sokan ilyen életet a pornóval karöltve? Sok hívő – valóban hívő – nem rejteget-e valamiféle ragaszkodást rossz, helytelen szokásaihoz? Kibeszélés, pletyka, rágalmazás…

Elég erős a társadalmunk, hogy elbírja a teljes őszinteség súlyát? És van bennünk elég remény hozzá? Elég hit a jóban, annak végső győzelmében? Hit Krisztusban? Hogy ő már megváltott, már győzött, és csak újra és újra bele kell kapaszkodni ebbe a győzelembe? Vagy hinni, hogy a Jóság, ami kint és bent is megtalálható (a rosszal együtt) igenis győz, ha az oldalára állunk és tízezer bukáson át is követjük csendesen hívó szavát?

Rengeteg kérdés és én még nem tudom a választ. Abban biztos vagyok, hogy Krisztus elszenved minket és megbocsátja, hogy így kell tennie.

Szívesen elbeszélgetnék ezekről és más spirituális kérdésekről Kovival, Vad Katival, vagy bármelyik férfi vagy női pornószínésszel, prostituálttal, homoszerxuális életvitelt folytatóval, össze nem adott párral.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »