Eleshet a „legfanatikusabb város”

Eleshet a „legfanatikusabb város”

Már csak néhány kilométer választja el a Szíriai Demokratikus Erőket attól, hogy elérjék Manbidzsot, azt a települést, amit a világ legfanatikusabb városának is nevezhetnénk. Az Iszlám Állam legkegyetlenebb hóhérairól így hamarosan kiderülhet, hogy mire képesek a fegyveres katonák elleni harcban.

Megállíthatatlanul törnek Manbidzs felé a Szíriai Demokratikus Erők (SDF): már 21 falut hódítottak vissza az Iszlám Államtól (IÁ) a múlt héten kezdődött katonai művelet során. Az akció célja, hogy kiszorítsák a dzsihadistákat Manbidzsból – írja a kurd Rudaw.net, amely szerint az iszlamisták az elmúlt öt nap során már közel másfél száz katonát veszítettek.

Mindennek eredményeként a kurdok hamarosan bekeríthetik Manbidzs városát, ezzel pedig a terrorkalifátus súlyos vérveszteséget szenvedhet: a 2014 januárja óta uralmuk alatt tartott település elvesztésével megszűnnének az eddigi csempész- és utánpótlási vonalaik.

A legaberráltabb dzsihadisták bázisa

Mint azt korábban megírtuk, Manbidzsot újabban csak Kis London néven emlegetik. A város azért szolgált rá erre a névre, mert a becslések szerint a szíriai háború kezdete óta 700-an érkeztek ide Nagy-Britanniából (a felük azóta visszatért az anyaországba). A külföldi harcosoknak egyébként kis lakásokat adtak Manbidzs szélén, távol a helyi lakosoktól. Januárban ők 100 fontot – vagyis 42 ezer forintot – kaptak havonta, ez abból az adóból származik, amit az IÁ vetett ki a helyiekre és a boltosokra.

Azonban Manbidzs nem csak arról híres, hogy az Európából érkező dzsihadistáknak ez az első állomása, ugyanis már több „hírességet” is adott a nagyvilágnak. Rögtön a hatalomátvétel után egy helyi lakos Mohammed Emwazit, vagyis Jihadi Johnt látta sétálni az utcán. De ide költöztek a manchesteri „dzsihádmenyasszonyok”, vagyis Salma és Zahra Halane is, akiket egyesek csak terrorikrekként emlegetnek.

Hírdetés

De itt van Kis London egyik legfiatalabb brit „terroristája”, a négy éves Isa Dare is, aki az IÁ egyik propagandafilmjében is szerepelt. A videón öt férfi kivégzését mutatják, a végén pedig a kisfiú angolul azt mondja, hogy meg fogják ölni a hitetleneket „odaát”. Mint később kiderült, a fiú anyja, Grace Dare London Lewisham nevű kerületéből költözött a városba, hogy a terrorszervezet oldalán harcoljon. A nyugati harcosokat akkor Rakka helyett inkább Manbidzsba küldték, mivel ezt a várost biztonságosabbnak tartották – eddig.

Zárul az ostromgyűrű

A kurdok által dominált SDF előrenyomulásának köszönhetően ugyanis Manbidzsot rövidesen ostromzár alá vehetik, ami után már csak idő kérdése, hogy a városba befészkelődött terroristák kiképzett katonákkal nézzenek szembe.

Az Al Masdar News szerint az egy hete kezdődött hadműveletet az amerikai katonaság műszaki egységei is segítették, majd később a légierő is bekapcsolódott a harcokba, hogy segítse az SDF átkelését az Eufrátesz folyón. Ezután az SDF parancsnoksága felhívást intézett Manbidzs lakóihoz, amelyben kérték, hogy inkább velük működjenek együtt, és jelezték: amennyiben a várost felszabadítanák, akkor egy civil tanácsnak adnák át a hatalmat. Az IÁ közben további csapatokat vezényelt a városba, hogy vissza tudják verni a kurdok támadásait.

Azonban az SDF előrenyomulása nem csak Manbidzs városát veszélyezteti: ha ilyen iramban terjeszkednek nyugat felé, akkor előbb vagy utóbb elérhetik Afrin régiót, vagyis Szíriának azt az északnyugati részét, amelyet szintén a kurdok tartanak ellenőrzésük alatt. Amennyiben ez megvalósulna – és a mostani hadműveletnek kifejezetten ez a célja –, a terrorkalifátus immáron teljesen el lenne zárva Törökországtól, így megszűnnének az utolsó utánpótlási vonalai is.

Az SDF sikereit a törökök is aggódva figyelik, ugyanis a kurd enklávék egyesülése számukra azt jelentené, hogy a határaikon egy egységes kurd régió fog húzódni. Így már eleve vonakodva egyeztek csak bele abba, hogy a kurd népvédelmi erők (YPG) is részt vegyenek a támadásban.

Az amerikaiak a feszültség csillapítása érdekében többször is hangsúlyozták, hogy a katonai műveletet nem kurdok, hanem szíriai arabok vezetik, az előbbiek csupán segítik a 2000 főnél is több arab katonát tömörítő egységeket. Azonban a kurd vezetés sosem csinált titkot abból, hogy integrálni szeretnék az eddig elfoglalt területeiket. Így Naszir Manszur, az YPG szóvivője most jelezte: a fő stratégiai céljukat nem hagyják elveszni, és elkötelezettek abban, hogy egyesítsék a három kantonjukat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »