Elérhető a kollektív immunitás, hatásos a vakcina gyerekek esetében? Kutatók keresik a válaszokat

Elérhető a kollektív immunitás, hatásos a vakcina gyerekek esetében? Kutatók keresik a válaszokat

A tudomány szinte nap mint nap szolgál valami új információval a koronavírusról. Persze az utóbbi időben előtérbe kerültek a vakcinák, és azok hatásossága.

Egy nemrég megjelent izraeli tanulmány szerint, a COVID-19 elleni vakcina csökkenti a fertőzőképességet.

Erről a DPA tájékoztatott.

Tudományosan bizonyított, hogy az a személy, aki megkapja a koronavírus elleni védőoltást, védetté válik a COVID-19  – tüdőt érintő formája ellen, de mind  a mai napig nem világos, megvéd-e vírus és annak átadása, terjesztése ellen.

Az izraeli Haifa városában működő technológiai intézet tudósai 5800 koronavírussal fertőzött személyt vizsgáltak, ezeknek a fele megkapta a Pfizer/BioNTech oltóanyagát.

Hírdetés

A kutatás eredménye: a beoltott személyek szervezetében 12-28 nappal a vakcinázás után négyszer kevesebb vírusrészecske volt, mint azokéban, akik nem kaptak védőoltást.

A Pfizer/BioNTech vakcinája nem csupán a COVID-19 betegség elleni véd meg. Feltételezhető, hogy a lakosság elégséges részének beoltása után  kialakul egyfajta kollektív immunitás, mondta Clemens Wendtner, a müncheni kórház szakembere. Hozzátette azt is, még nem világos, hogy a beoltott személyek szervezetében talált vírusrészecskék képesek-e mások megfertőzésére, vagy csak ártalmatlan vírusmaradványokról van szó. Ezen a téren még további kutatásokra van szükség.

Az oxfordi egyetem is kutatásokba kezdett. Azt vizsgálják, mennyire biztonságos és hatásos az AstraZeneca oltóanyaga gyermekek esetében. Erről a Reuters tájékoztatott szombaton.

Az új vizsgálat eredményeiből ki fog tűnni, hogy hatásos-e az oltóanyag a 6-17 éves korosztály tagjai számára, olvasható az egyetem nyilatkozatában.

Összesen 300 önkéntesen tesztelik a vakcinát, az első oltásokat még február folyamán beadják.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »