Elemzők: legitim főpolgármester Karácsony Gergely, de nehéz dolga lesz

Elemzők: legitim főpolgármester Karácsony Gergely, de nehéz dolga lesz

A főpolgármester-választás kapcsán felhasználható jogorvoslati lehetőségek lassan elfogynak és egyre valószínűbb, hogy Karácsony Gergely marad Budapest élén – vélik az InfoRádió által megkérdezett szakértők.

Több mint egy hete választottak főpolgármestert a budapestiek, de még mindig nem tekinthető hivatalosnak a végeredmény. Mint ismert, Karácsony Gergely a hétfő hajnalig tartó szavazatszámlálás végén 324 szavazatos előnnyel nyert, de legfőbb kihívója, Vitézy Dávid megtámadta a választási bizottság eredményt megállapító döntését, és el is érte, hogy a feltűnően sok érvénytelen szavazatot újraszámolják. Múlt pénteken kiderült, hogy tovább szűkölt a különbség a két jelölt között, de végül 41 szavazatnyi különbség a jelenlegi főpolgármester javára döntött. A helyzetet bonyolítja, hogy Karácsony Gergely már az érvénytelen szavazatok újraszámlálása előtt bejelentette: bármi is lesz a végeredmény, a teljes főpolgármester-választás megismétlését fogja kezdeményezni. Ezt hétfőn meg is tette, jelenleg ennek elbírálásától függ a végeredmény jogerős kihirdetése.

Rotyis Bálint, a Nézőpont Intézet elemzője az InfoRádióban azt emelte ki, hogy a jogorvoslati lehetőségek viszonylag szűk határidőket írnak elő, a Kúria, vagy végső esetben az Alkotmánybíróság dönthet, de a végtelenségig nem húzódhat az eljárás. Szerinte a vitáék mögött az áll, hogy példátlanul szoros eredmény született, és „most most mindenki ezt a legitimációs válságot vagy válságtünetet próbálja meg valamilyen úton-módon kezelni”.

Hírdetés

Az elemző nem tartja valószínűnek, hogy bírói úton megsemmisítenék a választási eredményt, és úgy véli, Karácsony Gergely marad a főpolgármester, az viszont szerinte nagy kérdés, hogy a vegyes összetételű Fővárosi Közgyűléssel hogyan tud együtt dolgozni.

Novák Zoltán, a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója sem számít arra, hogy változni fog a főpolgármester személye, de szerinte taktikai hiba volt Karácsony Gergelytől, hogy kijelentette, szeretné megismételni a választást, mert az lenne teljesen tiszta. Az elemző úgy véli, az ellenzéki főpolgármester „kicsit előre szaladt, mert valószínűleg úgy mérte föl, hogy át fog billenni Vitézy javára az eredmény”.

Novák Zoltán szerint Karácsony Gergely ki fog hátrálni a kezdeményezéséből, és a választási szervek jóvá fogják hagyni az eredményt. „Ebben az esetben Karácsony Gergely csak akkor ismételtetheti meg a szavazást, ha lemond” – mondta, és hozzátette, ha a politikai ellenfele elfogadják az eredményt – és Vitézy Dávid ezt már megtette –, akkor legitim főpolgármesternek tekinthető. „Nyilvánvalóan a legitimitás sem egy abszolút érték, minél nagyobb arányban győz az adott polgármester, a legitimitása annál nagyobb, tehát itt van egy pici legitimációs hiátus, de ettől még végig lehet szépen vinni egy ciklust” – vélekedett a a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója.

Az elemzők szerint ugyanakkor a Fővárosi Közgyűlésben egy teljesen új helyzet állt elő, amely így októbertől sokkal inkább az országos nagypolitika, mint a főváros ügyeinek terepe lesz.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »