Elemzés: Ha meg is nyerné Ukrajna a háborút, a jövőjét már elvesztette

Elemzés: Ha meg is nyerné Ukrajna a háborút, a jövőjét már elvesztette

Ukrajna 1991-es megszületése óta demográfiai lejtőn van, de a mostani háború úgy tűnik megpecsételi a sorsát. Több millió lakost veszített el az orosz annexió miat, még több milliót az orosz invázió miatt, és mivel elhúzódó konfliktus várható, valószínűleg az elmenekülők döntő része sosem fog visszatérni. Sőt, ha a Nyugat nem építi fel Ukrajnát olyan szintre, hogy elfogadható alternatívát nyújtson a külföldön közben már berendezkedett ukránoknak, akkor esély sincs a trend megfordítására. Az AlJazeera riportja rámutat, hogy a népesség csökkenése miatt úgy néz ki, hogy ha Ukrajna képes is lenne megnyerni ezt a háborút, a jövőjét már elvesztette.

A Szovjetunió felbomlásakor Ukrajnának 52 millió lakosa volt. Az orosz-ukrán háború előestéjén 43-38 millió lehetett (nincs pontos adat). Az elcsatolt területekkel további milliókat veszített el, korábban kétmillió lakos került Oroszország által ellenőrzött területre a Krím annexiójával, ugyanez volt a helyzet a donbaszi két szakadár köztársaság elvesztésével.

A háború előtt több mint 8 millió ukrán állampolgár dolgozott külföldön. Erőteljes trend volt, hogy az ukrán fiatalok az EU területére vándoroltak ki a munkáért, idővel azonban ott is vettek házat, alapítottak családot és telepedtek le. Becslések szerint ez nyolcmillió ukrán fiatal sosem tért volna vissza Ukrajnába (amely képtelen volt élhető alternatívát felmutatni saját lakosai számára).

Az ENSZ számai szerint 7,7 millió ukrán állampolgár menekült el február 24. óta Ukrajnából, de valójában nincs pontos szám, ugyanis az Oroszország és Fehéroroszország felé kilépők kapcsán nincsenek pontos adatok.

Hírdetés

Ukrajna újjáépítése évtizedekbe fog telni, ha egyáltalán megvalósul. A pusztítás és a politikai instabilitás tehát megmarad, így akik már nincsenek ott az országban, vélhetően szintén nem térnek majd vissza, hanem megtanulnak boldogulni Európában.

Becslések szerint az ország lakossága mára 30 millió főre zsugorodhatott, és a népesség harmada nyugdíjas.

Sokan úgy vélik, hogy a munkaerőhiány majd felhúzza Ukrajnában a béreket, a nyugati tőke és újjáépítési programok majd felvirágoztatják az országot. MI azért hozzátesszük, hogy nagyon sok függ attól, mi marad Ukrajnából a harcok után (akár határok szintjén, akár rombolás szempontjából), és mi marad Európa gazdaságából – amely nem feltétlenül lesz képes ekkora kiadásokat magára vállalni. Arról nem is beszélve, hogy az ország helyreállítása, még ha lehetséges is lesz, évekbe, ha nem évtizedekbe fog telni.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »