Elemzés: A kínai autógyárak 2030-ig megszerzik a világpiac 30 százalékát

Elemzés: A kínai autógyárak 2030-ig megszerzik a világpiac 30 százalékát

Nyitókép: SITA

A kínai autógyártók terjesztkedése a világban a következő években tovább folytatódik, és 2030-ra a világ autópiacának 33 százalékát fogják ellenőrizni. Ezt jósolja az AlixPartners tanácsadó cég tanulmánya. Idén szerinte a kínai autógyártók részesedése a világpiac 21 százalékát teszi ki – írta a CNBC.

A tanulmány előrejelzése szerint a kínai autógyártók éves, külföldön eladott eladásai az idei hárommillióról 2030-ra kilencmillióra nőnek. A kínai gyártók gyors terjeszkedése egyre jobban aggasztja a hagyományos autógyártókat és politikusokat szerte a világban. Attól tartanak, hogy az olcsó kínai autók elárasztják a piacokat a hazai termelés rovására, különösen az elektromos autók terén.

Mark Wakefield, az AlixPartners munkatársa elmondta, hogy Kína gyorsan képes új autókat piacra dobni, amelyek olcsóbbak és technológiailag fejlettebbek, mint a konkurens termékek. Az AlixPartners előrejelzése szerint a kínai autógyártók Kínán kívüli piaci részesedése 2030-ra 13 százalékra emelkedik az idei három százalékról. Részesedésük a hazai piacon ezen kívül 59-ről 72 százalékra nőjön.

Hírdetés

A hagyományos nyugati autógyártók, mint például az amerikai General Motors konszern vagy a német Volkswagen, az utóbbi időben a kínai gyártók, mint a BYD, a Geely és a Nio gyors felemelkedése miatt sorra veszítik el pozícióikat a kínai piacon.

Az AlixPartners várakozásai szerint a kínai autógyártók részesedése az európai piacon 2030-ra 12 százalékra nő az idei hat százalékról. Nehezebb a helyzete a kínai gyártóknak az észak-amerikai piacon, ahol részesedésük 2030-ra alig három százalékra nőhet az idei egy százalékról.

Az Egyesült Államok májusban jelentette be, hogy 25 százalékról 100 százalékra emeli a Kínából importált elektromos autók vámját. Az Európai Bizottság (EB) további, akár 38,1 százalékos vám bevezetését javasolta a Kínából az Európai Unióba irányuló elektromos autók importjára. Ezek a vámok a jövő héten léphetnek életbe, hacsak az EB és a kínai kormány nem jut az utolsó pillanatban megegyezésre. Az EU új vámok kivetését tervezi a jelenlegi tíz százalékos vám mellé.

Az AlixPartners azt is jósolta, hogy az évtized végére a kínai autógyártók az orosz piac több mint kétharmadát fogják ellenőrizni. A tanulmány szerint részesedésük Oroszországban 2030-ra 69 százalékra nőhet az idei 33 százalékról. Számos nyugati autógyártó cég már kivonult Oroszországból az ukrajnai orosz katonai invázió következtében.

ČTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »