Elektromágneses „kémjátszma” a Baltikumban

Négy alkalommal riadóztatták az elmúlt héten a Baltikum légterét őrző NATO-vadászgépeket – derült ki a litván védelmi minisztérium hétfőn nyilvánosságra hozott szokásos összegzéséből. A feladatot szeptember és december között, váltásos alapon ellátó magyar Gripen vadászgépek eszerint három alkalommal az orosz légierő Iljusin Il-20-as elektronikai felderítő gépeit fogták el, mivel azok nem adtak le előzetes repülési tervet, nem használták fedélzeti válaszjeladójukat (transzponder), illetve nem kommunikáltak a légi irányítással.

Az esetek pikantériája, hogy ezek a veterán Il-18-as (utas)szállítógépek bázisán kialakított négyhajtóművesek kifejezetten a NATO elektronikus jeleinek összegyűjtésére hivatottak, nem véletlenül becézik őket „elektronikus porszívónak” is. Mivel a magyar Gripenek nem mindennapos vendégek a térségben, az orosz adatbázisok teljessé tétele érdekében nyilvánvaló cél, hogy egyéni tulajdonságaikat a lehető legjobban feltérképezzék rádióelektronikai felderítő berendezéseikkel.

Az elektromágneses spektrumban folytatott „kémjátszma” azonban sohasem egyoldalú. A Gripenek szenzorai egy-egy órányi, Baltikumban végzett repülés során értékes jelek tömegét szedhetik össze. Ezek feldolgozása, adatbázisba rendezése alapvető fontosságú abból a szempontból, hogy egy esetleges éles helyzetben a gépek és pilótáik képesek legyenek végrehajtani feladataikat, és meg tudják hiúsítani az ellenséges légvédelem és vadászgépek ellenük irányuló akcióit.

Hírdetés

A NATO-feladatot ellátó vadászgépeknek a múlt héten történt negyedik riasztás alkalmával egy Antonov An–26-os szállítógépet és egy Szuhoj Szu–27-es vadászgépet kellett elfogniuk. Ebben az esetben az oroszok ugyan kommunikáltak az irányítással, de elmulasztottak repülési tervet leadni és válaszjeladójukat bekapcsolni.

A litván védelmi minisztérium honlapjáról kiderül az is, hogy a Siauliai légibázison adott készültségi szolgálatukon felül a magyar honvédek kedden és szerdán egy baltikumi légierő-gyakorlaton (Baltic Region Training Event XXII) is részt vesznek. Ezen a Baltikumban állomásozó másik NATO-repülőegység, az észtországi Amariba települt német Eurofighterek is szerepelnek, litván, lengyel és norvég gépek társaságában, de jelen lesznek a semleges Svédország és Finnország légierői is. Sor kerül légi utántöltésre is, melynek a végrehajtását a magyar pilóták röviddel Litvániába indulásuk előtt sajátították el.

Mivel egyszerre mintegy húsz NATO-gép nyüzsög majd a Balti-tenger felett, a kalinyingrádi orosz exklávé tőszomszédságában, nem kizárt, hogy az öreg vörös csillagos Iljusinok is előjönnek megint „porszívózni”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »