Elege lett az osztrákoknak a MÁV késéseiből, ezért levágták Magyarországot a nyugat-európai vasúthálózatról

Elege lett az osztrákoknak a MÁV késéseiből, ezért levágták Magyarországot a nyugat-európai vasúthálózatról

Építési munkálatok miatt szeptember 18. és 2023. október 26. között Budapest és Bécs, illetve Graz közötti útvonalon mindkét irányban menetrendi változások vannak érvényben, így még a szokásosnál is komolyabbak a késések. Ráadásul a többi kieső járat miatt garantált, hogy tömve lesznek a Railjetek.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak Österreichische Bundesbahnen – ÖBB) bekeményített: október 2. és 26. között csak Bécsig lehet menni, utána át kell szállni.

Az osztrák vasúttársaság közleménye szerint akár 20-30 perces késések is előfordultak, a korlátozás célja pedig, hogy ezek MÁV hibájából kifolyólag bekövetkezett késések ne érintsék a vonal további szakaszát. Amennyiben a Budapestről induló Railjet időben megérkezik Bécsbe, akkor az utasok át fognak tudni szállni a Münchenig közlekedő vonatra. Amennyiben viszont késik, úgy lemaradnak róla.

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár értetlenül áll az előtt, hogy a MÁV-nak a Budapest-Győr fővonalon a vágányzár miatt megmaradt, egyetlenként még közlekedő óránkénti nemzetközi vonatokat sem sikerült pontosan közlekedtetni. Hangsúlyozza: az osztrák vasút, az ÖBB a vágányzár első két hetének tapasztalatai és többszöri figyelmeztette a MÁV-ot, mielőtt úgy döntött, levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról.

A közlekedési szakpolitikus nem érti, hogy úgy, hogy minden más vonatot buszok pótolnak ezen a szakaszon, hogy nem sikerült a vonatokat olyan időpontban indítani Budapestről, hogy időben, menetrend szerint odaérjenek Bécsbe. Szerinte ennek a legkisebb odafigyelés vagy a probléma megoldásának szándéka mellett sikerülnie kellett volna.

Hírdetés

Lényegében az intézményes szakmai kontroll megszűnt a MÁV működése fölött, s ezt a fajta rugalmatlanságot és az utasok szempontjainak leghátulra sorolását következmények nélkül meg lehet tenni

írta Vitézy Dávid.

A MÁV is reagált az osztrákok drasztikus lépésére: "Ahhoz, hogy az ÖBB Bécsben ne kényszerítse átszállásra a Budapest felől érkező utasokat, olyan lépéseket kellett volna megtennünk, amelyek a magyarországi belföldi közlekedést érintették volna aránytalanul hátrányosan" – írták közleményükben.

Mivel a német és az osztrák vonatok nem késnek Magyarország felé valamennyi Railjet továbbra is a teljes útvonalán közlekedik.

(Címlapkép: Railjet, Keleti pályaudvar/Wikimedia)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »