Elbukott Lázár reformterve?

Elbukott Lázár reformterve?

Jelenlegi formájukban biztosan megszűnő, illetve korábban bezárásra esélyesként emlegetett intézmények is bőven szerepelnek a jövő évi költségvetésben, amelynek tervezetét kedden nyújtotta be Varga Mihály. A javaslatban olvasható a Klik, külön soron szerepel az Oktatási Hivatal, és olyan intézmények is, mint a Külügyi és Külgazdasági Intézet vagy a Design Terminál, amelyeket eddig jogutód nélkül akartak felszámolni.

Magyar Nyelvstratégiai Intézet, Közszolgálati Személyzetfejlesztési Főigazgatóság, Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ, Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, Design Terminál, Külügyi és Külgazdasági Intézet, Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet – olyan intézmények, amelyeknek jogutód nélküli megszüntetését, azaz bezárását tervezte a kormány a bürokráciacsökkentés keretében, azonban most egytől egyig szerepelnek a jövő évi költségvetés tervezetében. A Külügyi és Külgazdasági Intézetet például szinte minden forrás a megszűnő háttérintézmények között emlegette, de most a külügyi tárca fejezetében 104 millió forint személyi juttatással és 46,9 milliós dologi kiadással szerepel, sőt a „felhalmozási költségvetés” elnevezésű résznél 10 milliós beruházást is beterveztek.

Érdekes a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyzete is, hiszen a kormány azt ígérte, hogy a Klik a jelenlegi formájában megszűnik. Helyette, várhatóan az idén július elsejétől működő struktúrában, 60 fenntartó lesz, amelyek önálló jogi szervek lennének, önálló költségvetéssel, szakmai, gazdálkodási jogosítvánnyal. Egy-egy fenntartóhoz mintegy 50-60 iskola tartozhat – jelezte még április elején az oktatási államtitkárság. Ehhez képest a Klik az ideihez hasonló 407,2 milliárdos személyi juttatásokkal, 22,8 milliárdos dologi kiadással szerepel a büdzsében.

Hírdetés

Eredetileg szó volt az Oktatási Hivatal jogutóddal történő megszüntetéséről, azaz beolvasztásáról is. A hivatal azonban megtalálható a büdzsé tervezetében az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetében, ráadásul az ideinél jóval nagyobb, 4,3 milliárdos személyi költséggel. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pedig, amelyet jogutód nélkül akartak megszüntetni, az ideivel teljesen egyező tételekkel szerepel a 2017-es költségvetés tervezetében.

Egyelőre nem világos, hogy például a jogutód nélküli megszüntetésre ítélt intézményeket csak azért írták-e bele külön kiadási tételekkel együtt a költségvetésbe, mert még nincs végleges döntés a sorsukról, vagy valójában nem is akarják megszüntetni ezeket. Ha azonban később mégis „kiesnek” ezek a tételek, akkor alaposan át kell írni a büdzsét.

Mint arról beszámoltunk, már csaknem két hónapos késésben van a Miniszterelnökség a beolvasztásra vagy megszüntetésre ítélt minisztériumi háttérintézmények listájával, amivel több ezer embert tartanak teljes bizonytalanságban.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 28.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »