Elbukott az ír származást igazoló program

Érdeklődés hiányában lefújta az ír származást igazoló tanúsítványok osztogatását Írország. A 2011-ben útjára indított kezdeményezés (Certificate of Irish Heritage scheme) részeként különböző hírességek, köztük Barack Obama, Bill Clinton és Tom Cruise is kaptak tanúsítványt ír gyökereikről.

A világban szétszóródott mintegy hetvenmillió ír leszármazottat azonban nem igazán hozta lázba, hogy 45 euróért – illetve egy keretezett változat esetében 120 euróért – igazolást szerezzen a gyökereiről, így mindössze háromezer oklevelet sikerült értékesíteni.

A tanúsítvány, amelyet az ír alkotmány egy részlete, valamint egy parttól távolodó emigráns hajó képe díszít, "nélkülözhetetlen mindazok számára, akik ír gyökerekkel rendelkezik" – hirdette a honlap, amely az igazolásokat árulta.

Hírdetés

Enda Kenny ír miniszterelnök a Fehér Házban tett Szent Patrik-napi látogatásakor ajándékozta meg Barack Obamát a tanúsítvánnyal. Az amerikai elnök szépapja egy Moneygall nevű apró ír falucskából származik, ahová 2011-ben Obama személyesen is ellátogatott.

A kudarc ellenére az ír kormány továbbra is fog tanúsítványokat ajándékozni.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »