Eladóvá vált egy 343 éves intarziás hegedű – 4 milliárdért

Eladóvá vált egy 343 éves intarziás hegedű – 4 milliárdért

A valaha volt legjobb Stradivariusnak mondják.

Akár 11 millió dollárért (4 milliárd forint) is elkelhet Antonio Stradivari olasz hegedűkészítő-mester ritka intarziás hangszere, melyet 1679-ben alkotott.

Az úgynevezett Hellier Stradivarius „a valaha készült legjobb Stradivarius hangszer” – olvasható a Cristie’s aukciósház A különleges vétel néven meghirdetett július 7-i árverésének leírásában.

Az elefántcsontból készült gyémántmintákkal berakott, aranybarnára lakkozott hegedű becsült ára 6-9 millió font.

A hegedű 55 éven át volt Stradivari tulajdonában,

míg 1734-ben, akkori áron 40 fontért eladta a wombourne-i Samuel Helliernek Angliába.

Hírdetés

„Nagy érdeklődésre számítok egy olyan hangszernél, amely ritka és egyenesen a múzeumból jön” – mondta Florian Leonhard hegedűszakértő, a Christie’s tanácsadója a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

„Mikor van alkalma az embernek megérintenie vagy megszereznie egy ilyen hegedűt? Egyszerűen hihetetlen” – tette hozzá a szakember.

Antonio Stradivarit (1644-1737) a történelem leghíresebb hegedűkészítőjének tartják. Élete során Cremonában több mint ezer húros hangszert alkotott. Neves műhelyéből a világon még mintegy 600 hegedű, cselló, gitár és lant maradt fenn, melyek a gyűjtők körében rendkívül keresettek. Leonhard szerint a hangszerek ára nyolc- és húszmillió dollár között van.

A Christie’s szerint

a mester által alkotott mintegy 1100 hangszerből mindössze tucatnyi készült díszítéssel.

Egy bemutatón Braimah Kanneh-Mason hegedűművésznek volt alkalma játszani a Hellier Stradivariuson, és gyönyörűnek írta le a hangszert. „Az ilyen hegedűket gyakran hasonlítják sportkocsikhoz, először meg kell tanulni, hogyan vezessük őket, de ahogy megvagyunk a manőverezés elsajátításával, az elképzelhetetlenül kifizetődő” – fűzte hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »