El Salvador-i bíboros: Negyven szó elég a békéhez, de a háborúhoz is

El Salvador-i bíboros: Negyven szó elég a békéhez, de a háborúhoz is

Január 31-én délután váratlanul tüzet nyitottak a Farabundo Martí Nemzeti Felszabadítási Front (Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, FMLN) egyik szimpatizáns csoportjára, miután annak tagjai részt vettek a San Salvador-i polgármesterjelölt, Rogelio Canales kampánymegnyitóján. Az eset kapcsán San Salvador segédpüspöke, Gregorio Rosa Chávez bíboros a helyi televíziónak nyilatkozott.

„Ez politikai erőszak, amire a korábbi választásokon nem volt példa. A politikai erőszak az a definíció, amelyet a történtek érdemelnek. Szerencsére ma már vannak biztonsági kameráink, amelyek lehetővé teszik, hogy kiderüljön az igazság” – mondta Gregorio Rosa Chavez bíboros, San Salvador segédpüspökeegy egy San Salvador-i televíziónak adott interjúban a január 31-én történt súlyos erőszakos cselekménnyel kapcsolatban, mely azóta a közvélemény központi témájává is vált.

A támadás során két ember meghalt, hárman súlyosan megsebesültek. Alig fél órával azután, hogy a párt vezetői beszámoltak a tragédiáról a közösségi médiában, Nayib Bukele elnök saját Twitter-oldalán reagált az esetre, feltételezve, hogy a támadást – szavazatszerzési céllal – az FMLN szervezte a saját tagjai ellen.

Az interjú során a latin-amerikai bíboros bírálta az állam vezetői közötti tolerancia, egyetértés és párbeszéd hiányát. „Siketek párbeszédének lehettünk tanúi, így hát itt az ideje változtatni a hozzáálláson, hogy megvalósíthassunk egy békés, derűs víziót” – hangsúlyozta. Arra szólította fel továbbá a politikusokat és a salvadori társadalom többi vezetőjét, hogy felelősségük tudatában üzenjenek támogatóiknak és általánosságban az embereknek.

Hírdetés

Ahhoz, hogy az üggyel kapcsolatban a közösségi média a bíráskodás, a sértegetés és vitatkozás, valamint az erre adott hozzászólások elsődleges helyszíne lett, a bíboros az interjúban a következő kemény hangú megjegyzést fűzte: „A közösségi média egyfajta trágyadombbá vált, ahol teljes büntetlenségben felszínre kerül az ember mocska… Egy mérce, mely megmutatja, milyenek vagyunk. Látszik, hogy ökológiai, morális, mentális és alighanem politikai szinten is szennyezett társadalmunk van.” Gregorio Rosa Chávez bíboros a beszélgetés végén azt mondta, amíg az ország az állandó szembenállás állapotában marad, a legtöbb csapást a salvadori emberek szenvedik el.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides hírügynökség

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »