Ekkora a munkaerőhiány? Unión kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók Szlovákiába

Ekkora a munkaerőhiány? Unión kívüli országokból érkezhetnek munkavállalók Szlovákiába

A szlovák ipar továbbra is munkaerőhiánnyal küzd. A kormány ezért elfogadott egy rendeletet, amely nemzeti munkavízumot biztosít a harmadik országból származó személyek bizonyos csoportjainak. Tizenhét olyan országról beszélhetünk, amelyek nem tagjai az Európai Uniónak.

A harmadik országból származó alkalmazottak gépipari operátor, kohó-, gumi- és öntödeipar, elektronikai berendezések operátora, hegesztő, CNC gépbeállító vagy karbantartó munkakörben helyezkedhetnek el. Az állam évente nagyjából kétezer nemzeti vízumot fog kiállítani.

A listán szereplő államok száma tovább növekedhet, kérvényt adott be többek között Fülöp-szigetek, Indonézia és Nepál is.

Hírdetés

”A rendelet elfogadtatására azért van szükség, mivel bizonyos munkakörökben, elsősorban a növekvő autógyártásban munkaerőhiánnyal küzdenek” – jelentette be a munkaügyi tárca.

A nemzeti vízum olyan munkáltatónál érvényesíthető, amely legkevesebb négy éve Szlovákia területén működik.

További feltételként határozták meg, hogy az elmúlt két évben nem kapott büntetést illegális foglalkoztatás vétségének megsértése miatt, és teljesítette az adó és befizetési kötelezettségeit. A vízumot az állam legfeljebb egy évre ítéli oda.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »