Együttműködés a magas színvonalú pedagógusképzésért Egerben

Együttműködés a magas színvonalú pedagógusképzésért Egerben

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a magas színvonalú pedagógusképzés reményében kötött együttműködési megállapodást az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság és az Egri Tankerületi Központ intézményvezetőivel február 28-án.

Pajtókné Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora elmondta, egyik fő profiljuk a pedagógusképzés, amelyben fontos az innováció. Ebbe beletartozik az egyetem informatikai fejlesztő csapata által alkotott nemzeti köznevelési portál és a katolikus tananyag portálja is, amelyet a pandémia idején, a távolléti oktatás során is sikeresen alkalmaztak. A gyakorlati képzésben célul tűzték ki, hogy ne csak a képzési idő végén menjenek a hallgatók a gyakorlóhelyekre, a partneri iskolákba, hanem már az első félévtől megismerjék az iskola működését, a tanítás módszertani lehetőségeit, a pedagóguspálya örömeit és a diákokat.

A hallgatókat az Eszterházy-, a Gárdonyi-, a Klebersberg képzési és a Pyrker-ösztöndíjjal támogatják és motiválják a diploma megszerzésében. Az Eszterházy-ösztöndíjjal az egri hallgatókat ösztönzik helyben maradásra, a Gárdonyi-ösztöndíjjal a hátrányos helyzetű diákokat segítik. A Pyrker-ösztöndíj keretében havi százezer forintot kaphatnak a pedagógusképzésben részt vevő hallgatók a képzésük teljes ideje alatt, abban az esetben, hogyha a főegyházmegye által fenntartott katolikus iskolákban helyezkednek majd el. A Klebelsberg képzési ösztöndíj pedig az állami iskolákban elhelyezkedőket segíti.

A mai magyar köznevelési rendszer egyik nagy kihívása a pedagógus-utánpótlás biztosítása. Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a Központ számos magyar felsőoktatási intézménnyel alakított ki együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy intézményeikben fogadják a gyakorlati képzésben részt vevő hallgatókat. Heves megye keleti járásaiban Bélapátfalvától Hevesig 35 köznevelési intézmény, mintegy 11 300 tanuló, 1400 pedagógus van. Az általános iskolától a középiskolán és az alapfokú művészeti iskolán keresztül a gyógypedagógiai intézményig, a felzárkóztatástól a tehetséggondozásig kiváló helyszínül szolgálnak az egyetem hallgatóinak gyakorlati képzéséhez.

Hírdetés

Németh Zoltán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság osztályvezetője arról beszélt, hogy az Egri Főegyházmegye három megyében száz feladatellátási helyen tart fenn köznevelési és szakképzési intézményeket. Mint mondta, nagy lehetőség mindkét fél számára, hogy egy katolikus egyetem katolikus intézményekben gyakorlatoztathatja a hallgatóit. Az együttműködést kiterjesztik az óvodapedagógus-képzésre, illetve tanítóképzésre, végül pedig a gyógypedagógus-képzésre is. Aláírták a tanárképző szakos hallgatók gyakorlati képzéséről szóló megállapodást két egri intézmény, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Technikum, Gimnázium, valamint a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda között. Mindkettő viszonylag nagy létszámú intézmény, így várják az együttműködés gyümölcseit.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Szent István Televízió / Vozáry Róbert

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »