Együtt sírunk és nevetünk

Azt mondogatják, hogy a puding próbája az evés. A felvidéki pártegyesülés (puding) próbája pedig az önkormányzati választások (evés) voltak. Onnan ered ez az elterjedt szólás, hogy amennyiben az edényt, amiben a puding készült, kinyitották, nem lehetett tovább főzni: vagy jó lett, vagy kidobandó az egész.

Nagyon úgy tűnik, hogy Felvidéken még a kellő időben nyitották ki az edényt, az önkormányzati választások váratlan sikert hoztak az egyesült pártnak. A többi párttal való összehasonlítás csak azért sántító, mert olyan nincs, hogy függetlenek pártja, amely sok helyen a Szövetségnél még inkább tarolt volna.

De ez egy másik mise, hogy valaki kitől és miért független! Így látott talán a jelölt nagyobb esélyt maga számára, csapatjátékosként pedig kisebbet.

Jó ideje megfigyelhető az a tendencia, hogy az országos politizálás hebehurgyaságból eredő párt-unszimpátia lecsapódik helyben is, szlovák és magyar vonalon is. Persze akadtak kivételes esetek is, amikor objektív okai voltak a függetlenségnek. Az az egy biztos, hogy a parlamenti választásokon már senki se lehet független, sem jelöltként, sem választóként. Erre érdemes odafigyelni!

Az önkormányzati választásokat nagy sikerrel vette tehát az egyesült párt! Hosszú idő után jó volt látni, hogy helyi és járási szinten szinte teljesen elmosódtak az egykori magyar párhatárok, sőt, még a platformoké is.

Hírdetés

Még inkább, mint országos szinten. Az emberek helyi szinten tették-vették a dolgukat, együtt gyűléseztek, szervezték a lakossági fórumokat, a különböző pártrendezvényeket, együtt posztoltak a közösségi hálókon. Egymásra találtak helyben újfent jóban és rosszban is! A gyűléseken a kampány előtt és az elején még bizalmatlanul fürkészték egymást, és külön csoportokba verődve ültek a platformok képviselői, a kampány végére már simán összekeveredtek és nem összeverekedtek, mint hajdanán (enyhe túlzással, csak a szójáték végett). Aztán együtt sírtak vagy nevettek a legvégén! A jövőre nézve bíztató tanulsága ez a szombati választásoknak!

Még annak ellenére is, ha a felvidéki magyar média bizonyos része a mostani választási sikerben is győzteseket és veszteseket keres. Nem az a lényeges számukra, hogy együtt lépett előre a Szövetség, hanem azt hangsúlyozzák, hogy a Híd számára milyen jó döntés volt a Szövetségen belüli indulás (mi mást tehettek volna?), mert így majdnem megduplázták megyei képviselőik számát. A cikkíró szerint a Szövetség előretörése a megyékben elsősorban a Hídnak és kisebb részt az Összefogásnak köszönhető.

De árulják el őszintén, hogy ez most jelen pillanatban ki a fenét érdekel? Érsekújvárban példának okául az összefogás ellenére első alkalommal nem sikerült magyar pártnak jelölteket bejuttatnia a helyi képviselőtestületbe. Ez elsősorban a mi sarunk, újváriaké! Az ismert okok, a járásban erőszakkal és példátlan módon kialakított két választási körzet (újvári és párkányi) miatt Nyitra megye képviselőtestületében az újvári régióból most újfent nem lesznek magyarok. Senki sem próbálta meg eddig visszaállítani a járást egyetlen választási körzetté, ahogy eredetileg volt, amikor a térség magyar jelöltjei nagyobb eséllyel indultak! Pedig legutóbb is erős frakciónk volt a megyén, most még erősebb lesz!

Bosszankodunk persze emiatt eleget, de azért mégsem fogunk a kardunkba dőlni. Kielemezzük a kialakult helyzetet, levonjuk a következtetéseket, tesszük továbbra is a dolgunkat, igyekezni fogunk mindezt hatékonyabban tenni.

Persze amiatt se lehetünk teljesen elégedettek, hogy a járási székhelyről senki sem tagja a Szövetség érsekújvári járási elnökségének, ahol ennek a választási megosztottságnak a megszüntetését sürgetni lehetne.   

Ha az előbbi lenne a lényeges, akkor az olyan lenne, mintha a Fradi EL-csoportgyőztes focicsapatában azt néznénk, hogy hány marokkói, tunéziai vagy amerikai játszik a magyarokon kívül. Tessék már végre megszokni, hogy ez ugyanúgy egy csapat, rugaszkodjunk el végre a platformos játszadozástól! Sokkal inkább arra ügyeljünk a jövőben, hogy a függetlenség joga ne csak a képviselőjelölteket illesse meg, hanem vonatkozzék az újságírásra is!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »