Egyszeri 500 vagy rendszeres 100?

Egyszeri 500 vagy rendszeres 100?

Szorul a hurok a szlovák kormány nyaka körül. A népszerűségi mutatók zuhanórepülésbe kezdtek. Az ellenzék meg mosolyogva, hátra tett kézzel várja az alkalmas pillanatot, amikor diadalmas győzelmet arathat. Produkálni kell! A kormányfő legújabb ötlete, hogy egyszeri 500 eurós anyagi támogatást nyújtanának a közalkalmazottaknak, beleértve a pedagógusokat is. Nem kevés, nagyjából 400 ezer ember számlájára vándorolhatna több pénz…

Azt már biztosan elmondhatjuk, az egyszeri juttatások, az osztogató kormány országa vagyunk. Hirtelen felindulásból, tűzoltásként juttatunk kisebb-nagyobb összegeket kiválasztott célcsoportoknak. Ahelyett, hogy átgondolt, rendszerszintű intézkedések születnének. Persze ehhez koalíciós akarat, alapos megfontoltság, víziókban gondolkodás sem árt(ana). Stabil kormány.

No, ez az, ami itt hiányzik. Szegénynek pechje van, hogy pont egy pandémia után és egy háború közepette kénytelen navigálni kis országunkat.

Télen nem kapunk egy fillért sem? Mi lesz, ha a duplájára nő a fűtésszámla? Ilyen és ehhez hasonló kérdést hallunk, tesznek fel nekünk mostanában nyugdíjasok, de családos emberek is. Merthogy most, nyáron jön a 13. nyugdíj, az egyszeri 100 eurók és az adóbónusz, ami hosszabb távra szól, akárcsak a megemelkedő családi pótlék… Aztán meg úgy fest, a nagy semmi. Ennyit ér az egyszeri juttatás. Egyszeri kis öröm, hosszú távú főfájás… Kisebb összegben, de rendszeresen csöpögtetve az eurókat talán hatékonyabb lehetne a segítségnyújtás.

Hírdetés

Nem egyszeri plusz, hanem tisztességes fizetésemelés kell a közalkalmazottaknak, így a pedagógusoknak és az iskolai dolgozóknak is. Mert, ha elosztjuk az 500 eurót 12-vel, ahány hónap van egy évben, valamennyivel több mint 41 eurót kapunk. Ha csak fél évet veszünk, a helyzet már biztatóbb, hisz több mint 83 euróra rúg ez az összeg. De még mindig kevesebb, mintha egy valamirevaló béremelés történne. S mi lesz jövőre? Hogy lesz elég a változatlan összegű fizetés a megemelkedett költségekre? Ha havi 100-150 euróval növelnék a pedagógusok és a közalkalmazottak bérét, amit már régóta megérdemelnek, azzal biztosan jobban járnának. Ehhez azonban kétségkívül sokkal több forrás kellene.

Nem kis cinizmusról és szociális érzéketlenségről tett tanúbizonyságot a minap Eduard Heger kormányfő Brüsszelben, nem mellesleg négygyermekes családapa, amikor arról beszélt, az adóbónuszból igen is ki tudják gazdálkodni a családok a megemelkedett rezsiköltségeket, s az elszabadult árakkal is lépést tudnak tartani. Mintha nem ebben az országban élne!!!

Nem jár mostanában vásárolni? Másnap rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be az 500 eurós egyszeri juttatást, amire a fináncminiszternek még meg kell találnia a 200 milliót.

Szlovákiában ez már csak így van, mondanák erre sokan. Miközben nem kell hozzá nagy ész, hogy eszünkbe jusson, ezeknek az ad hoc gyorsintézkedéseknek valaki megfizeti az árát. De nagyon! Merthogy adni, főleg, ha kevés van, nincs is miből, csak úgy lehet, hogy másoktól elveszünk. Lehetőleg olyanoktól, akiknek több van… Vagy olyanoktól, akik tiszteségesen dolgoznak, valamivel az átlag felett keresnek, de ebben a megdrágult világban nekik is sokkal nehezebb. Vagy ahogy már meg is történt, az önkormányzatoktól…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »