Egyre több sztár hagyja ki az olimpiát

Egyre több sztár hagyja ki az olimpiát

Alig három hét van a riói olimpia kezdetéig, és egyre több sportolóról derül ki, hogy legfeljebb a televízió képernyőjén nézheti a nyári játékokat. A távolmaradás oka természetesen nem ugyanaz, de egyre több aranyesélyes sportoló lép viszsza azért, mert az egészségét félti. Ez még a jobbik eset, ugyanis vannak olyan sportágak, ahol teljes válogatottakat zárnak ki a nyári játékokról.

Egy ideje másról sem szólnak a hírek, mint hogy ki lép vissza a riói olimpiától, vagy éppenséggel kit tiltanak el a szerepléstől, mert megbukott a doppingvizsgálaton. Van olyan sportág, amely 112 év után került vissza a nyári játékok programjára, ám a legjobbak visszalépése miatt sokan már arról beszélnek, hogy a 2020-as tokiói olimpia műsoráról már le is kerül. A golf 1900-ban, Párizsban és 1904-ben Saint Louis-ban szerepelt a nyári olimpiai játékok hivatalos programjában, hogy aztán 112 év elteltével idén nyáron, Rio de Janeiróban ismét visszatérhessen. Ám a sportág legjobbjai sorra mondják vissza a részvételt, mert veszélyben érzik magukat a Brazíliában is terjedő zikavírustól.

A férfiak mezőnyében húsz játékos lépett vissza, többek között a sportág legnagyobb egyéniségei, a világranglista első négy helyezettje: Jason Day, Jordan Spieth, Dustin Johnson és Rory McIlroy, de hasonlóképpen döntött Branden Grace, Louis Oosthuizen, valamint Macujama Hideki is.

– Miután beszéltem a hozzám legközelebb állókkal, világossá vált, hogy az egészségem és a családom egészsége mindennél fontosabb. Bár a zikavírussal való megfertőződés kockázata alacsony, mégiscsak kockázat, amelyet nem vagyok hajlandó vállalni – indokolta korábban döntését a 27 éves északír Rory McIlroy.

Hasonlóan gondolkodik a világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes spanyol kosárlabdázó, Pau Gasol is. A nemrég a San Antonio Spursbe igazolt kosaras elárulta, más spanyol sportolók is aggódnak, neveket azonban nem mondott. Szintén nem pattogtatja a labdát az olimpián az NBA egyik legnagyobb sztárja, Stephen Curry. A Golden State Warriors vezérét nem a vírustól való félelme tartja távol a helyszíntől, ő a következő idényre szeretne koncentrálni, a sérüléseiből kíván felépülni.

Hírdetés

A golf és a kosárlabda dollármilliomosai mellett a tenisz csillagai is sorra lépnek vissza a szerepléstől. Eddig már hárman jelezték a legjobb 10 játékos közül: az egészség fontosabb, mint az olimpiai szereplés. A hölgyeknél a világranglista ötödik helyén álló Simona Halep, a férfiaknál az idei wimbledoni döntős Milos Raonic és az ugyanitt elődöntőig jutó Tomas Berdych jelezte, a vírus jelenléte miatt nem kér Rióból.

– A kockázat túl magas, különösen azért, mert nő vagyok, s nem akarok lemondani a családalapítás lehetőségéről. Tisztában vagyok vele, hogy az olimpia kifejezetten fontos sportesemény, de önmagam miatt kellett ezt a döntést meghoznom – írta saját közösségi oldalán Simona Halep.

Ugyanakkor vannak sportágak, ahol a doppingbotrányok miatt nem egyéni sportolókat, hanem egész válogatottakat zártak ki az indulásból. Az egyik legjobban „fertőzött” sportág, a súlyemelés esetében a nemzetközi szövetség azokat az országokat 2016-ban legalább egy évre (így a riói olimpián való szerepléstől is) eltiltotta, amelyek a 2008-as és a 2012-es olimpián levett doppingminták ismételt vizsgálata után három vagy több pozitív mintát produkáltak. Az érintett országok között olyan korábbi sportági nagyhatalmak vannak, mint Bulgária, Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország.

Sajnos a kajak-kenuban a magyar válogatott is érintett. Előbb Dudás Miklós, nemrég Dombvári Bence produkált pozitív mintát, így kiesett a riói csapatból. Hazánknak legalább lesz csapata az olimpián, nem úgy, mint a románoknak és a fehéroroszoknak. A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) ugyanis mindkét válogatottat eltiltotta, mert megítélése szerint ezeknél a csapatoknál szisztematikus a doppingolás. Áprilisban egy versenyen kívüli ellenőrzés során 11 román versenyző is fennakadt a doppingvizsgálaton, többségüknél a január elseje óta tiltólistás meldonium nevű szert mutatták ki. A belaruszoknál öt férfi versenyző követett el doppingvétséget. A románoknál a férfiak és a nők válogatottja is távol marad az olimpiától, a fehéroroszok kenus és kajakos férficsapatát érinti az eltiltás, a nőit nem. Így többek között nem lesz ott Rióban C2 1000 méteren a magyar Vasbányai Henrik–Mike Róbert kenus duó egyik legnagyobb riválisa, a fehérorosz testvérpár, Andrej és Alekszandr Bahdanovics.

Az olimpiai mezőny a különböző sérülések miatt is elveszített több világklasszist. Bokasérülése miatt nem áll rajthoz a nyári játékokon a magasugrás idei fedett pályás világbajnoka, illetve szabadtéri Európa-bajnoka, az olasz Gianmarco Tamberi, valamint a múlt héten kerékpározás közben kartörést szenvedett ötszörös világbajnok spanyol triatlonos, Alicia Garcia.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »