Egyre több férfit érint a humán papillómavírus

Egyre több férfit érint a humán papillómavírus

Négy év alatt több mint hatvan százalékkal nőtt a szájrákkal diagnosztizáltak száma az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig évente csaknem 4500 új fej-nyaki daganatos megbetegedést regisztrálnak. A betegség háromszor annyi férfit érint, mint nőt, a riasztóan magas esetszám hátterében pedig főként a humán papillómavírus (HPV) áll, amely az orális szex és a gyakori partnerváltás miatt egyre többeket érint. Erre hívták fel a figyelmet tegnap a Védőoltással a rákmegelőzésért című rendezvényen. A kerekasztal-beszélgetésen ismert személyiségek is megszólaltak, kiderült, ki miért oltatná be magát. Baronits Gábor színművész például elmondta: édesapja daganatos betegségben halt meg, ezért ő és az édesanyja is évente járnak szűrésekre, tudatos, egészséges életmódot folytatnak. A színésznek a beszélgetés után Albert István andrológus (férfigyógyász), a kerekasztal-beszélgetés orvos résztvevője adta be a HPV elleni vakcinát.

A kampányok ellenére sajnos máig kevesen vannak tisztában azzal, hogy a HPV ellen a férfiakat is kellene oltani, pedig a WHO adatai alapján a HPV a világszerte 32 millió férfit és nőt érintő nemi szervi szemölcsért és a végbélnyílás körüli rákok jelentős részéért is felelős.

Albert István kiemelte, hogy bár sokan azt gondolják, a nemi úton terjedő betegségek ellen véd az óvszer, ez valójában a HPV esetében nem igaz. Elég ugyanis egy kis hámsérülés is ahhoz, hogy a vírust továbbadják. Kiderült: a HPV minden második férfit érint élete során legalább egyszer, a tünetmentes lappangás miatt pedig akár évekig jelen lehet észrevétlenül a szervezetben.

Hírdetés

A HPV elleni védőoltást éppen ezért érdemes lehet a férfiaknak is beadat­niuk, hiszen bár náluk a vírus gyakran tünetmentes, súlyos kockázat, hogy a tudtuk nélkül is megfertőzhetnek másokat. A nők esetében a méhnyakrák kialakulásának kockázata miatt lehet veszélyes a vírus, a férfiaknál pedig a nemi szervi szemölcsért, hímvesszőrákért, fej-nyaki daganatokért és a végbélnyílás körüli rákért is felelős lehet.

A 7. osztályos lányok már térítésmentesen kérhetik az oltást, a fiúknak azonban egyelőre nincs ilyen lehetőségük. A két-, a négy- és a legújabban bevezetett kilenckomponensű oltásból sem elég csupán egy, ismétlő oltást kell beadni két, majd négy hónap múlva. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ezeket az oltásokat nem támogatja, így fogyasztói áron kell megvásárolni őket a patikában. A négykomponensű vakcina darabára 18 ezer forint körül mozog, míg a kilenckomponensű 27 900 forintba kerül. Vagyis utóbbi esetében a három oltás ára csaknem százezer forint.

Albert István úgy véli, még mindig probléma, hogy bár a nőknél természetes, hogy felkeresik a nőgyógyászukat, ha problémájuk van, a férfiak esetében ez nem ilyen egyértelmű. Sokan el sem jutnak a megfelelő orvosig. Felhívta a figyelmet arra, hogy a HPV esetén az orális szex az egyik leggyakoribb fertőzési mód: 2011 és 2015 között 302 ezerről csaknem félmillióra nőtt a szájrákos megbetegedések száma az Egyesült Államokban, holott a szájrák legnagyobb rizikófaktorának tartott dohányzás és alkoholfogyasztás ebben az időszakban folyamatosan csökkent.

Szőnyi György szülész-nőgyógyász szakorvos korábban azt közölte lapunkkal: a HPV okozta megbetegedések a férfiak esetén az 55–75 éves korosztályt veszélyeztetik leginkább, a nők körében viszont már fiatalkorban, a 15–25 évesek között is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Később a felére csökken ugyan a HPV-fertőzés gyakorisága, de 56 éves kor felett ismét emelkedik azoknak a száma, akiknek a szervezetében kimutatható a vírus. A legyőzött fertőzés után pedig nem alakul ki automatikus védettség a szervezetben, ezért érdemes a fertőzés után is oltatni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 23.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »