Egyre több az oltásellenző

Egyre több az oltásellenző

Bár mindenütt azt hallani, hogy az oltás jelenleg az egyedüli védekezés a Covid ellen, erre próbálja ösztönözni az embereket a kormány is különböző ösztönzőkkel, és a nagyobb oltakozási kedvet igyekszik támogatni az új oltási kampánya is, a valóság mégis azt mutatja, növekszik azok száma, akik elutasítják az oltást.

Az oltási hajlandóság március óta viszonylag stagnál. 51,7 százalék azoknak az aránya, akik már felvették az oltást, vagy szeretnék magukat beoltatni, ami a májusi adatokkal összehasonlítva csak három százalékos növekedést jelent.

A pravda.sk elemzése szerint jelentősen megemelkedett viszont azok aránya, akik elutasítják az oltást: a májusi 30,9 százalékról 36 százalékra. Legalábbis ezt mutatja az a júliusban végzett felmérés, amely 2020 márciusától követi figyelemmel Szlovákia polgárainak oltási hajlandóságát.

A felmérés szerint a kötelező oltást a megkérdezettek 61,9 százaléka utasítja el.

Pedig a kevesebb beoltott közvetve nagyobb munkanélküliséget jelent. Egy esetleges harmadik lockdown több hazai céget is csődbe vihet, írja a trend.sk. A világjárvány második hullámának vége óta a munkanélküliek száma enyhén csökken nálunk. A szlovák termékek iránti növekvő kereslet érdekében a kormány megkockáztatta a munkahelyek fenntartására fordított támogatások megkurtítását. A vállalkozók egy része szerint azonban túlságosan korán került sor erre a lépésre, és a felesleges elbocsátások már ősszel megemelik a munkanélküliséget.

Hírdetés

Az elemzők szerint mindezek ellenére minimum három jobb év várhat Szlovákia gazdaságára.

A gazdasági növekedést csak a gyenge arányú beoltottság állíthatja meg,

véli a gazdasági portál. A delta variáns terjedése ugyanis a népesség egy részénél a bevásárlások korlátozásához vezethet. Végleges esetekben pedig a népesség gyenge immunitása újfent odavezethet, hogy megtelnek a kórházak, az országot pedig elárasztja a hazai vállalkozók újabb csődhulláma.

Márpedig a beoltottság tekintetében nem állunk jól. Nem jó jel az sem, hogy azok száma, akik az előző felmérések során még vacilláltak, hogy beoltassák-e magukat, ugyan csökkent, de nagy részük az oltásellenzők táborát gyarapítja jelenleg. A Pravda honlapján megjelent felmérés azonban arra is rámutat, hogy

a megkérdezett oltásellenzők 29,8 százaléka hajlandó lenne változtatni az álláspontján, ha beigazolódna, hogy a vakcinák biztonságosak és szabályosan be vannak regisztrálva.

A megkérdezettek 14 százalékát lehetne meggyőzni, hogy oltassa be magát abban az esetben, ha a háziorvosuk adná be nekik a vakcinát, és 12,5 százalékuk lenne hajlandó megváltoztatni az álláspontját abban az esetben, ha kirobbanna egy újabb járványhullám, s rohamosan megnövekedne az elhalálozási arány.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »