Egyre nehezebb lakáshitelhez jutni, de két változás segíthet!

Egyre nehezebb lakáshitelhez jutni, de két változás segíthet!

Az elmúlt évben rekordok sokaságát élte meg az ingatlanpiac, idén pedig azért harcol, hogy ennek ne legyen túl nagy ára. A fiataloknak ugyanakkor az elmúlt évtized legnehezebb helyzetével kell szembenézniük lakásvásárláskor, de van remény a változásra. 

Az elmúlt év elején még egy százalék alatt volt az átlagos kamatláb a lakáshiteleken, az év végén már 3 százalék fölött. Az Európai Központi Bank az infláció növekedése miatt tavaly emelte az alapkamatot, amelyet a szlovák bankok be is építettek áraikba, s a hitelek már a bejelentés előtt néhány hónappal emelkedtek.

Ebben a helyzetben sokan refinanszírozták a hitelekeit, így az év első hónapjai óriási forgalmat idéztek elő a bankoknál, majd a hitelek drágulásával a visszaesés jelentős volt. Ennek eredménye, hogy az ingatlanvásárlási kedv is megapadt, s már közel sem állunk olyan jól a hitelek terén európai szinten, mint egy esztendővel ezelőtt.

Hírdetés

Mindez a gyakorlatban azt jelentette, az elmúlt év végén az átlagos hitel évente 3,06 százalékot kamatozott. Ez idén akár már 4-5 százalék között is lehet, amely a magas infláció mellett több százezer ember lakhatási kérdését teheti óriási problémává. A legrosszabb helyzetben azok vannak, akik nem rendelkeznek ingatlannal és most vásárolnának, nekik a dupla drágulást kell finanszírozniuk.

A legnagyobb meglepetésre eddig az ingatlanárak sem kezdtek el jelentősen csökkenni, ami pedig a drága hitelek miatt várható volt, de az elemzők szerint mindez elkerülhetetlen a jelenlegi piaci viszonyok mellett. A nagy kérdés, hogy mikor érkezik el a csökkenés, s milyen tendencia lesz megfigyelhető az európai pénzpiacokon. Az már most nyilvánvaló, az EKB tavaszi alapkamatemelése, amelyet szinte biztosra vesznek, a szlovákiai hiteleket is csak tovább drágítja majd. A kamatemelés csak akkor maradna el, ha az EU-s gazdaságok szintjén a központi banknak recessziót, vagyis gazdasági visszaesést kellene kezelnie. Ekkor vélhetően a kamatlábak csökkenének, de csak azért, hogy a gazdaság újra beinduljon, mivel a recesszió munkahelyek megszűnését és további bizonytalanságokat is okozhatna.

A lakásvásárlók számára tehát sokkal kedvezőbb forgatókönyv, ha a lakásárak csökkenni kezdenek a vásárlási kedv jelentős visszaesése miatt. Más kérdés, hogy azt már az elmúlt év második felében is vártunk, egyelőre csak minimális jeleit látjuk. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »