Egyre nehezebb alkalmazottat találni, növekszik a külföldiek száma a munkapiacon

Egyre nehezebb alkalmazottat találni, növekszik a külföldiek száma a munkapiacon

A szlovák munkapiac is hasonló gondokkal küzd, mint egész Európa. Egyre nehezebb megfelelő szakképzettségű munkavállalót találni, s tájainkon már a gyári munkások felvétele is bonyolódik, mert a hazai lakosság jelentős része inkább nyugatabbra vállal hasonló munkát kedvezőbb bérekért.

A megoldást első körben a belső migráció jelentheti, de az ország gazdaságilag kevésbé fejlett régióiból is leginkább Csehországban vagy éppen Ausztriában próbálnak szerencsét, esetleg még messzebbre keresik a lehetőségeiket, aki pedig nem akart külföldre utazni, az már megtalálta a számításait.

Hírdetés

A külföldi munkavállalók következnek megoldásként, s ahogy a munkaügyi hivatalok friss adataiból kiderült, tovább emelkedik a Szlovákiában dolgozó külföldiek száma. Idén júniusban csaknem 97,3 ezer külföldi dolgozott Szlovákiában, ami 1,7 ezerrel több, mint májusban.  Tavaly júniushoz képest 16,8 ezerrel több külföldi dolgozik Szlovákiában és az előrejelzések szerint számuk vélhetően tovább fog növekedni, ha a gazdaságot nagyobb sokkhatás nem éri.

A Szlovákiában dolgozó külföldiek legnagyobb csoportját az ukránok alkotják. Éves összevetésben 7,5 ezren kerültek be a szlovák munkaerőpiacra, így összesen 36,9 ezerre nőtt az országban dolgozó ukránok száma, tegyük hozzá, az évközi összehasonlítás viszonyítási száma is már a háborús időszakhoz köthető.  A múlt hónapban 719 fővel 10 ezerre nőtt a Szlovákiában dolgozó szerbek száma tavaly júniushoz képest. Az Európai Unió országaiból érkező állampolgárok közül a legtöbben románok vannak, közülük 7,3 ezren dolgoztak, őket követik a csehek 6,8 ezer dolgozóval, a harmadik helyen pedig a magyarországiak szerepelnek, közülük közel hatezren dolgoznak Szlovákiában.

A legnagyobb mértékben viszont az egzotikus országból érkező munkavállalók száma növekszik, egy év alatt több mint 2 ezerrel nőtt az indiaiak száma az országban, de egyre többen érkeznek Indonéziából is. A szakértők szerint éppen ezek az országok adhatnak majd jelentős mennyiségű munkavállalót Szlovákiának az elkövetkező években, ha továbbra is kedvező munkapiaci helyzet lesz a régióban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »