Egyre csak nő az igazolt fertőzések száma Németországban

Egyre csak nő az igazolt fertőzések száma Németországban

A korlátozások enyhítése Németországot a harmadik hullám szélére sodorta, ezt már nem lehet vitatni. A koronavírusos megbetegedések száma húsz százalékkal nőtt az elmúlt héten a járványügyi szabályozások folyamatos enyhítése miatt – jelentette be kedden Dirk Brockmann, a németországi Robert Koch Intézet (RKI) kutatója kihangsúlyozva, hogy a kórokozó brit, B117 típusú variánsa egyre intenzívebben terjed.

Angela Merkel kancellár kormánya nemrégiben jelentette be, hogy a teljes zárlatot meghosszabbítják ugyan március 28-ig, azonban bizonyos korlátozásokon enyhítenek.

Az intézkedés értelmében több üzlet, a kulturális terek és a szépségipari szalonok kinyithattak a múlt héten Németországban, azonban a statisztikai adatok azt mutatják, hogy a nyitási stratégia még inkább súlyosbította a járványhelyzetet. A napi megbetegedések száma január második fele óta folyamatosan csökkentek, azonban az elmúlt hetekben ismét emelkedés látható: míg március 8-án csupán 5129 fertőzöttet regisztráltak, két nappal később már 21163 beteget és az elmúlt napokban is bőven ötezer felett volt az új betegek száma.

– ismerteti a Reuters hírügynökség az Intézet közleményére hivatkozva.

Hírdetés

A kutató az Oxford-AstraZeneca vakcináról is beszélt közleményében, melynek alkalmazását hétfőn függesztették fel Németországban a Paul Ehrlich Intézet (PEI) ajánlása alapján. Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, a PEI jelenleg arról végez kutatásokat hogy van-e kapcsolat az agyi vénákban fellépő vérrögképződés és az oltóanyag között.

A veszélyeztetettek körében sokkal, de sokkal nagyobb az esélye annak, hogy járványban hunynak el, mint az oltás következtében. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg százezerszer többen halnak meg koronavírusban, mint az AstraZeneca vakcina miatt”

– magyarázta az RKI kutatója.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy felülvizsgálják a vakcinával kapcsolatos jelentéseket, de fontos, hogy addig is folytatódjanak az oltási kampányok. Az ügyben az AstraZeneca orvos-főigazgatója, Ann Taylor is felszólalt, aki szerint a cég vakcinájával eddig beoltott 17 millió páciens közül kevesebb vérrögképződéses esetről érkezett jelentés, mint ahány ilyen eset normális esetben egyébként előfordulna, ugyanis egy ilyen létszámú populációban több száz hasonló eset lenne elvárható. Taylor arról is beszámolt, hogy több elhunyt beteg szervezetében már korábban fedeztek fel vérrögöt, ugyanis mélyvénás trombózis és tüdőembólia során is fennáll a vérrögképződés veszélye.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »