Egyetemista vagy? Töltsd ki a kérdőívet és nyerj táblagépet!

Egyetemista vagy? Töltsd ki a kérdőívet és nyerj táblagépet!

Az Impulzus Társulás és a TéKa április 16-án indította el EDU UNI 2024 online kérdőíves felmérését, mely a felsőoktatásban részt vevő szlovákiai magyar fiatalokat célozza meg. Nemcsak azokat, akik itthon tanulnak, hanem a Csehországban, Magyarországon vagy a világ bármely részén tanulókat is. A projektről Bajcsi Ildikóval, a már említett társaságok vezetőjével beszélgettünk.

Kérdőívünk 42 kérdésből áll, ezek megválaszolása nagyjából 15 percet vesz igénybe. Ezáltal szeretnénk minél többet megtudni az itteni magyar ifjúságról, a jövő értelmiségéről, ami közösségünk megtartó ereje is. Annál is inkább, mert ilyen jellegű kutatások igencsak ritkán valósulnak meg. Mi 2020-ban, a Covid idején már „mértük” a felvidéki magyar egyetemistákat, akkor 530 kitöltött kérdőív érkezett vissza hozzánk. Szeretnénk majd összehasonlítani a két felmérés eredményét és ezeket prezentálni, elsősorban a nyári felvidéki magyar ifjúsági táborokban.

Távlati tervünk, hogy ebből tudománynépszerűsítő kötet is szülessen, amit majd eljuttatunk az egyes felsőoktatási intézményekbe” – fejti ki felmérésük lényegét. Kutatási eredményeik által egyúttal szeretnének választ nyújtani a magyar nemzetpolitika azon kérdéseire, amelyek hozzájárulhatnak a felvidéki fiatal értelmiség újjászerveződéséhez.

Tapasztalatuk szerint a kérdőíveket általában a kiküldés utáni első két hétben töltik ki a legtöbben, de nagyjából két hónapot szánnak azok „begyűjtésére”. A magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával megvalósuló projekt augusztus végén zárul. A jövőben akár mélyinterjúk készítését is el tudnák képzelni.

Megtudjuk, hogy mindegyik kérdésre több válaszlehetőség adott.

Hírdetés

A 2020-as kérdőív azon kérdésére, melyik az a közösség, amelyhez leginkább tartozónak érzik magukat, a fiatalok zöme a felvidéki magyarságot jelölte meg. Ez újdonság, hiszen korábban inkább szlovákiai magyarként definiálták magukat.

Rákérdeznek arra is, ki tartozik az elsőgenerációs értelmiségiek közé. Az egyetemisták pénzügyi hátterére szintén kíváncsiak, mint a zsebpénz, az ösztöndíj, a saját kereset és hasonlók. 2020-ban többségében azt vallották, hogy gondok nélkül élnek, beosztással jól kijönnek a rendelkezésükre álló pénzből. Ildikó szerint ez mostanra vélhetően sokat változott, hiszen közben volt egy Covid-járvány és kitört az orosz-ukrán háború is, aminek komoly gazdasági vetülete is van.

„Arra is rákérdezünk, hogy ki motiválta őket az adott egyetemi szak kiválasztásában és miért döntöttek amellett, valamint, hogy milyen nyelven tanulnak. Kulturális dolgokra is kíváncsiak vagyunk, többek között arra, milyen sajtót olvasnak. A lehetséges válaszok közt a ma7.sk portál is szerepel. Rákérdezünk arra is, hogy az egyetem befejezése után hol tervezik a jövőt, hol akarnak dolgozni, itthon maradnak-e vagy külföldre mennek.

Feltesszük azt a kérdést is, mekkora az az összeg (fizetés), amennyiért Szlovákiában maradnának? 2020-ban az 1715 eurót jelölték meg a legtöbben, ugyanakkor több mint hetven százalékuk azt vallotta, szívesen dolgozna a szülőföldjén. Akkor ez az összeg kicsit soknak tűnt, most viszont már egyáltalán nem irreális. Kíváncsian várjuk, mekkora havi jövedelemmel lennének elégedettek 2024-ben”

– szemlélteti a kérdésköröket.

Bajcsi Ildikó elmondja azt is, hogy a kérdőív önkéntes és anonim, de akik bekapcsolódnak, e-mail címük megadásával egy nyereményjátékban is részt vehetnek, melynek főnyereménye egy táblagép. A kérdőívet ITT lehet kitölteni.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »