Egyelőre maradnak a településeken az építési hivatalok

Egyelőre maradnak a településeken az építési hivatalok

Idén tavasztól jelentős változások állnak be az építési törvényben. A módosítások április 1-től lépnének érvénybe. De a közlekedési miniszer Jozef Ráž „közbelépett”. A területrendezésre vonatkozó törvénymódosítás érvénybe lép, de az építésről szóló módosított törvény csak később kerül be a gyakorlatba.

A tárca tizenkét hónappal akarja kitolni a törvénymódosítás életbe lépést, vagyis egészen 2025. április 1-ig.

Az okok közt említi az építési engedélyezési eljárások felkészületlenségét a környezeti hatások vizsgálatára, vagy például a megfelelő szaktudással rendelkező hivatalnokok hiányát, ami nehezíti az engedélyeztetés folyamatát.

Hírdetés

Aki az építési törvény módosítását forszírozták, éppen azt akarták elérni, hogy több folyamat, beleértve az építési engedélyek kiadását is, felgyorsuljon. A minisztérium szerint ez az, ami nem történne meg, ha a módosítás most lépne hatályba.

A tárcavezető szerint, ha a törvényváltoztatás úgy lépne életbe, ahogy eredetileg tervezték, fennállna az építkezési engedélyek kiadásának csődje.

A jelenleg érvényes építési törvényt módosítják. Például bevezetik az időintervallumot, amely alatt a településnek kötelező érvényű véleményt kell kiadnia a beruházási tevékenységről. Az eredeti elképzelés szerint állami kompetenciává válnának azok a feladatok, amelyeket a falvakban és városokban található építési hivatalok végeznek. 2024 áprilisától a Területi és Építési Hivatal nyolc regionális fiókjának kellett volna létrejönnie.

Jozef Ráž szerint egyelőre nem szüntetik meg a településeken lévő építési hivatalokat. Megerősítette, hogy az építési törvény módosításával le akarják rövidíteni az építkezési engedélyek kiadását és egyszerűsíteni az engedélyeztetést.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »