Egyelőre Belgium sem ad F-16-os vadászgépeket Ukrajnának

Egyelőre Belgium sem ad F-16-os vadászgépeket Ukrajnának

Belgium a közeljövőben nem tesz eleget Ukrajna F-16-os vadászgépek szállítására vonatkozó kérésének – jelentette ki Ludivine Dedonder szövetségi védelmi miniszter szerdai nyilatkozatában.

A múlt héten Belgium bejelentette, hogy katonai segélycsomagot szállít Ukrajnának légvédelmi rakéták, páncéltörő fegyverek, géppuskák, gránátok és egyéb lőszerek formájában csaknem 94 millió euró értékben.

Dedonder az RTBF tévéadónak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna és elnöke, Volodimir Zelenszkij nem titkolja érdeklődését a belga F-16-os vadászrepülőgépek iránt, de kifejezett kérést nem nyújtottak be.

„F-16-os gépeink üzemképesek, legyen szó területünk és a Benelux államok légi lefedéséről vagy a balti államok légiközlekedés-biztonságának biztosításáról. Azonban a helyettük érkező híres F-35-ös vadászgépek nem érkeznek meg korábban, mint 2025”

Hírdetés

– magyarázta a miniszter.

Dedonder rámutatott: el kell kerülni a más partnerek és szövetségesek által Ukrajna számára biztosított fegyverszállítások megkettőzését. Tisztázta, hogy például Franciaország sem repülőgépeket vagy tankokat, hanem tüzérségi rendszereket fog szállítani Ukrajnának.

Az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta Belgium 226 millió euró értékben nyújtott katonai segítséget Kijevnek, amelyből 44 millió eurót csak üzemanyagra fordítottak.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »