Egyáltalán nem mindegy, kire bízod az autód tuningolását! (x)

Egyáltalán nem mindegy, kire bízod az autód tuningolását! (x)

Sokan úgy hiszik, teljesen mindegy, hová viszik az autójukat chiptuningra, hiszen nagyjából mindenhol azonos logika mentén dolgoznak. Ez azonban meglehetősen távol áll a valóságtól.

Ebben a cikkben annak próbáltunk utánajárni, mire ügyelj, amikor arra adod a fejed, hogy az autódat tuningolni viszed. Mutatjuk, hova vidd és hova ne!

Így dolgoznak a sufnituningosok

Míg ugyanis az AET CHIPtuningnál a motoroptimalizálás teljesítménymérésen alapul, addig máshol ez nem feltétlenül van így. Az utcai mérésekre hagyatkozni nem épp megbízható dolog, de az is előfordul, hogy van, ahol a tulajdonos csak az érzékszervekre támaszkodhat.

Ha elviszed az autód egy olyan helyre, ahol nem a megfelelő műszerekkel, teljesítménymérés nélkül dolgoznak, akkor könnyen megütheted a bokádat. Első lépésként kiolvassák az autóból a programot. Van, ahol nem is helyben készül a program, hanem elküldik azt egy úgymond profi szakembernek, majd ő küldi azt vissza.

Helyben lényegében csak a program le- és feltöltése történik meg. Ezt követően ki lehet próbálni az autót, ám ha nincs teljesítménymérés, akkor csak az érzékekre lehet hagyatkozni. Akinek rengeteg kilométer van a lábában, és kifinomultak az érzékei, az talán meg is tudja mondani, hogy valóban növekedett-e az autó teljesítménye. Aki rutintalanabb, tompább érzékekkel van megáldva, az vagy elhiszi mindezt, vagy nem.

Ez történhet, ha hiba lép fel

Hírdetés

Megeshet, hogy a program feltöltése során fellép valamilyen hiba, amelynek a következtében megadja magát a vezérlőegység. Az elektronika szeszélyei miatt ilyen bizony megtörténhet.

Ebben az esetben az alkalmazott eszköz forgalmazójához célszerű fordulni, hogy mit lehet tenni. Persze ha egy kínai hamisítvány klón eszközről van szó, akkor a terméktámogatásról le is lehet mondani.

Ekkor nem marad más lehetőség, mint cserélni a motorvezérlőegységet, ami nem olcsó mulatság. Ráadásul az alkatrészre várni is kell, amit újra fel kell programozni. Az autót csak ezt követően lehet elvinni, addig ott áll, ami újabb költségeket termelhet: másik autót kell bérelni, fizetni kell a tömegközlekedésért vagy marad a szintén nem olcsó taxizás…

Biztos, hogy lesz különbség?

A nagy kérdés még az, hogy ha pusztán érzékszervekkel történik a tuningolás eredményének mérése, akkor hogyan lehet megbizonyosodni arról, hogy bármivel is jobb az autó?

Ha valaki elköveti azt a hibát, hogy egyáltalán eljut eddig a pontig, azaz olyan helyre vitte az autóját, ahol nincs teljesítménymérés, akkor a legjobb dolog amit tehet, hogy nem viszi oda vissza. Lehet, hogy így duplán kell fizetni a tuningért, ha megbíz az ember egy teljesítményméréssel dolgozó céget, ám ez esetben legalább számokkal lesz bizonyítható, hogy történik-e valamilyen változás.

A fékpad egyértelműen elárulja, hogy van-e bármilyen eltérés a gyári adatokhoz képest, mutat-e az autó a chiptuningot követően bármilyen javulást a paraméterek tekintetében. Éppen ezért célszerű olyan műhelyet választani, amely ilyen eszköz birtokában van, így elkerülhetők a csalódások.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »