Egy remek tudós, egy háborús uszító, és sok-sok szorgalmas ember – megjelent a MAGYAR7 23. száma

Egy remek tudós, egy háborús uszító, és sok-sok szorgalmas ember – megjelent a MAGYAR7 23. száma

Színes tartalommal megjelent a Magyar7 legfrissebb száma. Keresse, olvassa lapunkat, de legjobb, ha megrendeli.

Az ember csak ül, és töpreng, vajon mit tudnak még kitalálni Brüsszelben Magyarország lejáratására? (…) Ők, akik ötszázmillió ember feje fölött lebegve urizálnak és járnak térdig a gyanús ügyekben, úgy, hogy senkinek sem tartoznak elszámolással és felelősséggel. Mintha legalábbis félistenek lennének, akik a Parnasszuson születtek. Olyan kikezdhetetlen autoritások, akiknek mindent szabad. Hazudni, lopni, csalni, és másokat vádolni azzal, amit maguk követtek el. Csoda, hogy az ember zsebében kinyílik a bicska, ha látja őket? Lapunk főmunkatársa, Kövesdi Károly írta a vezércikket A klub és a padlóra köpködők címmel.

Mi jön Ódor mézeshetei után? a címe közéleti összefoglalónknak, amelyet azzal a megállapítással kezd Kolek Zsolt, hogy az előttünk álló választási kampány legfontosabb kérdése az lesz, vajon a győzteshez húzás érzése bizonyul erősebbnek, vagy – a szlovák politika történetében egyáltalán nem szokatlan módon – sok lúd ismét disznót győz.

Már-már azt gondolhatta az ellenzék vezetője, Robert Fico, hogy hátradőlhet, a hatalom az ölébe hull, ám kiderült, mégsem. Hogy miért? Olvassák el a cikket.

Ukrajna megnyeri ezt a háborút. Ha pedig mégsem, akkor jöhet a NATO-beavatkozás – ahogy azt Richard Shirreff nyugalmazott brit tábornok, a NATO korábbi európai helyettes vezérkari főnöke teljesen mellékesen, egy fél mondatban elkottyintotta. Hogy erre, néhány magyar médiumon kívül, a lőtéri kutya nem reagált, pontosan szemlélteti, Európa milyen mélyre süllyedt az őrületben. Shirreff ugyanis, félreértés ne essék, arról beszélt, ha Ukrajna nagy ellentámadása kudarcot vall, akkor a NATO-nak be kell avatkoznia Kijev oldalán… Pomichal Krisztián: Euroatlanti Woodstock

Lapunkban beszámoltunk róla, hogy március 15-én egy felvidéki gyökerű tudós, Salma Imre vegyészprofesszor munkásságát is a legrangosabb magyarországi tudományos kitüntetéssel, a Széchenyi-díjjal ismerték el. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzorának gyermek- és diákévei Nagymegyeren teltek, így aligha meglepő, hogy meghívták egykori iskolájába is, ahol az éghajlatváltozásról tartott előadást, amelybe beleszőtte saját tudományos eredményeinek az ismertetését is.

Ezekről a kutatási eredményeiről, iskoláiról és Nagymegyerről is kérdezte a professzort Lacza Tihamér.

Az Európai Központi Bank kamatemeléseiről már többször beszámoltunk, legutóbb május elején 25 bázisponttal emelte meg a három irányadó eurókamatot. Az EKB hangsúlyozta, hogy a túl magas inflációs kilátások miatt volt szükség erre a lépésre. Az elemzők még két emelést várnak idén, amelynek köszönhetően a jelzáloghitelek éves átlagos kamatlába Szlovákiában is elérheti, vagy akár meg is haladhatja az 5 százalékot. Ez a legalacsonyabb áron elérhető kamatokat jelenti majd, természetesen a fogyasztói hitelek esetében ennél magasabb éves költségekkel kell majd számolni. Rajkovics Péter: Az elérhetetlen hitelek valósága.

 

„Az a magyar, amit mi teszünk kőről kőre…” Százhárom éve, hogy pecsét került a trianoni békediktátumra, amely az akkori Magyarország megcsonkítását rendelte el. A pecsét tintája azóta sem száradt be, mély sebet karcolva folydogál a magyar szívben több mint egy évszázada, sőt minden év június 4-én felsajdul. Tóth Tünde a nemzeti összetartozás napjának éberhardi megemlékezéséről írt.

A Magyar Nemzeti Múzeumban 2022. december 14-én nyílt, és idén augusztus 20-áig látogatható a Magyar EXPO sikerek elnevezésű kiállítás. A 170 év 32 világkiállításának magyar sikereit felvonultató összművészeti kiállítás egyedülálló, amelyen a képző- és iparművészet mellett megjelenik az építészet, a tudomány- és technikatörténet, a kézműipar, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a vendéglátás is.

Zsebik Ildikó segítségével önök is betekinthetnek a tárlatba, s hátha kedvet kapnak hozzá – Magyar EXPO sikerek 1851–2021.

Hírdetés

Tavaly ősszel, nyolcvanadik életévében érte a halál Budapesten a Nemzet Művészét, a Kossuth- és Liszt-díjas világhírű, roma származású zongoraművészt és zeneszerzőt, Szakcsi Lakatos Bélát, akit elsősorban a magyar dzsessz egyik legmeghatározóbb egyéniségeként tisztelhetünk. Az utókor szerencséje, hogy Szakcsi halála előtt még befejezhette élete főművét, A Tudás Fája című nagyszabású, 116 perces misztériumjátékot. A műről és a remek muzsikusról szól Horkay Tamás írása.

A tiencsini vámigazgatóság magyar főnöke Faragó Ödön volt, aki a fiumeit tengerészeti akadémián tanult és példátlanul sikeres pályafutását Kínában fejezte be. Róla szól Lacza Tihamér Leporolt históriák rovatának új cikke.

A Tájaink rovat első cikkét Agócs Szvorák Emese írta, aki gazdáknál érdeklődött a helyzetükről. Riportjának sokatmondó címe: Van-e jövője a mezőgazdaságnak Szlovákiában? Fagykárok, aszály, növekvő energiaárak, adminisztrációs terhek, egyre nagyobb elvárások – hogy csak néhányat említsünk a gazdákat sújtó problémák közül. A mezőgazdaság, és benne a gazdák folyamatosan küzdenek az időjárás viszontagságaival, de ha ez nem lenne elég, az állam és az Európai Unió olyan feltételeket támaszt velük szemben, amelyek lassan teljesíthetetlenek. Felmerül tehát a kérdés: megéri?

Idén kilencedik alkalommal rendezi meg június 11-e és 18-a között a pozsonyi magyar nagykövetség és a Liszt Intézet a Több mint szomszéd kulturális rendezvénysorozatot, amelynek elsődleges célja, hogy ízelítőt adjon a magyar kultúra javából. Idén a hagyomány és az újdonság jegyében zajlik a magyar hét, olvasható Dunajszky Éva előzetesében.

Miután sikeresen leérettségizett a komáromi Selye János Gimnázium 119 végzős diákja, június elsején az intézmény aulájában került sor az érettségi vizsgák hagyományos záróünnepségére, amelyen a kedvcsináló útravalónak szánt, 200 eurós szerencsepénz is gazdára talált. Nagy-Miskó Ildikó: Volt mit ünnepelniük a selyés végzősöknek.

2023. május 31-én névadója születésének 100. évfordulóján nagyszabású emlékünnepséget szervezett a pelsőci Dénes György Alapiskola. A jubileum kapcsán arra is gondoltak, hogy ne csak a pelsőci, hanem az összes felvidéki magyar iskola megemlékezzen a költőről. Ezért a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének segítségével már januárban meghirdették a versillusztrációs, illetve a vers- és prózaíró versenyt. Több mint 350 szebbnél szebb illusztráció érkezett a pelsőci iskola címére, valamint 41 írás.

Lacza Gergely foglalta össze a gazdag programot Gömör csöndes lírikusára emlékeztek Pelsőcön címmel.

Május végén zárult a nagykövesdi várrom régészeti kutatása. A több száz éves vár történetében első ízben került sor feltáró jellegű munkákra. A régészek szerint ritkaságszámba megy, különösen várromok esetében, ha eredeti állapotában maradt, a feltárás idejéig soha, senki által meg nem bolygatott területen dolgozhatnak. A vár – és titkai címmel írt összefoglalót az eddigi eredményekről Molnár Gabriella.

A kamocsai önkormányzat mellett működő sportért, kultúráért és ifjúságért felelős bizottság kezdeményezésére a község beadott egy pályázatot a Szlovák Gázművek Alapítványhoz „Sportolj te is” címmel. A cél, hogy középtávon és hosszú távon színesítsék a falu sportéletét, segítsék a sportolni vágyókat a számukra megfelelő sport megtalálásában, valamint, hogy a környékbeli klubokkal kapcsolatot létesítsenek, számol be a kezdeményezésről Bokor Klára.

Zselízen az éjszakai közvilágítás ideiglenes szüneteltetése után módosítottak a rendszeren, s mostantól a lámpák fényerejét korlátozzák ahelyett, hogy teljesen lekapcsolnák a világítást, írja tudósításában Kaszmán Zoltán.

A kora nyár vitathatatlanul legpompásabb csemegéjének számít az illatos, vérpiros, napfény érlelte eper. A Szedd magad eperföldek a régi világok hangulatát idézik, rengetegen indulnak epret bengészni, bengézni, böngészni, vagy mezgerelni…

Évekkel ezelőtt fedeztem fel a nyári szezon nyitásának egyik legjobb szórakozását a nemeskajali Szedd magad eperföldön, olvasható Szomolai Andrea beszámolójában.

A semleges színek ugyan semlegesek, de nem unalmasak, ellenkezőleg, tökéletes és csendes háttérszínek. Szinte visszahúzódnak a szobák és terek hátterébe, még akkor is, ha falakon vagy nagyobb bútorokon jelennek meg. Egyensúlyt és nyugalmat teremtenek a térben, felemelik és kiegészítik a többi színt. Helyet biztosítanak számukra, nem versenyeznek velük, nem „harcolnak” a térért. Lakberendezőnk, Bazsó Krisztina ezúttal a semleges színeket veszi sorra.

Az Íz-lelőben Vass Laura receptjeit találják, mégpedig a gazdag sóskaleves és rebarbarás-epres pite elkészítésének a leírását.

Vas Gyula a SsangYong Korando 1.5 T-GDI Style+: Gazdagon felszerelt alapmodelljét tesztelte.

Sevilla FC, hetedszer. Ezúttal az AS Roma volt az ellenfél, és az olaszok ugyanúgy jártak, mint a többiek. Az Európa-liga 2022–2023-as idényének győztese a Sevilla lett, miután a budapesti Puskás Arénában 1–1-es döntetlent követően, tizenegyes- párbajban 4–1-re felülmúlta a Rómát. Kik voltak ott a stadionban, milyen volt a meccs visszhangja? Erről ír Rajkovics György.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »