Egy ötéves szatmárnémeti kisfiú akár a világ legfiatalabb sakkvilágbajnokává is válhat

Egy ötéves szatmárnémeti kisfiú akár a világ legfiatalabb sakkvilágbajnokává is válhat

Balog Ronaldo kétévesen ismerkedett meg a játékkal, négyévesen pedig már meg is nyerte az első versenyét.

A Főtér erdélyi hírportál szerint a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka lehetne az ötéves szatmárnémeti Balog Ronaldo – írja az Index. Hozzáértők szerint a kisfiú kivételes tehetséggel van megáldva.

Balog Ronaldo kétéves korától figyelte édesapja játszmáit, egy nap levette a polcról az édesapja, Balog Cristian sakk-készletét, a nagyapai örökséget. A szülők azt várták, hogy játszani fog a bábukkal, ehelyett a fiú az összes figurát hibátlanul felrakta a táblára, majd megkérdezte az édesapjától, játszana-e vele.

A fiú később arra kérte apját, hogy minden nap tanítsa sakkozni. A YouTube-on is sakkmérkőzéseket nézett rajzfilmek helyett, és vagy százszor megnézte a híres, 1972-es Borisz Szpasszkij–Bobby Fischer-döntőt.

Egy idő elteltével versenyekre szeretett volna járni, és célul tűzte ki, hogy ő lesz a sakktörténelem legfiatalabb világbajnoka.

Hírdetés

Négyéves korában már legyőzte az édesapját, egyenlő küzdelemben. 2023 februárjában vett részt élete első hivatalos versenyén Nagybányán, ahol 105 gyerek indult, korosztályokra osztva. Balog Ronaldo saját kategóriájában veretlenül nyerte meg a versenyt.

Első magyarországi versenyén Kisvárdán indult az U14-es korcsoportban, itt a harmadik helyet szerezte meg. Édesapja, Balog Cristian a legfőbb mentora, szakmai felkészülését Torzsás Lajos korábbi kiváló mesterjelölt játékos segíti, aki két alkalommal teljesítette a mesteri normát, és akinek fénykorában 2340 volt a legmagasabb ÉLŐ-pontszáma.

Apja azt nyilatkozta: „Nagyon sokan úgy vélik Romániában és Magyarországon is, hogy mivel a felnőtteknél is megállja a helyét már annyi ideje, akkor az U8-as kategóriában is megvan minden esélye arra, hogy országos bajnok legyen. De miért ne jöhetne össze elsőre neki a világbajnoki cím? Ezzel történelmet írna, hisz 8 évesnél fiatalabb gyermek még soha nem nyert világbajnokságot.”

Balog Ronaldo és az édesapja is a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei fehérgyarmati sakkegyesület igazolt játékosai voltak, de hamarosan már a nyíregyházi csapatban folytatják. A fiú többnyire az első három hely valamelyikén végez azokon a versenyeken, ahol elindul. Vasárnap ismét a felnőttek között versenyez Nyíregyházán.

A kisfiúra már egy sakkeseményekkel foglalkozó YouTube-csatorna is felfigyelt:


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »